Dacă rezişti trei zile izolat după cutremur "ai şanse mari să fii salvat"
Specialiştii japonezi spun că o rezervă de apă şi hrană pentru cel puţin 3 zile, le poate salva viaţa oamenilor care ajung într-o situaţie limită după un cutremur puternic
Articol de Daniela Vasilescu, 10 Octombrie 2016, 23:57
Specialişti în construcţii şi izolare seismică din Japonia îşi împărtăşesc experienţa cu specialişti români în cadrul seminarului "Reducerea riscului seismic pentru clădiri şi structuri", care se desfăşoară luni şi marţi, la Facultatea de Construcţii din Bucureşti.
Un exemplu practic a ceea ce se discută va fi un transfer tehnologic într-un proiect-pilot care va fi implementat la Spitalul Colţea. Aparatura medicală, instalaţiile, inclusiv calculatoarele, vor fi fixate după reguli speciale, astfel încât după un cutremur spitalul să poată funcţiona fără întreruperi.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a declarat că o populaţie mai puţin pregătită în faţa catastrofelor naturale, este mai vulnerabilă.
Raed Arafat: Dacă o să avem o prevenire eficientă, cu siguranţă, răspunsul la dezastru sau la cutremur, care poate să nu mai devină dezastru dacă suntem pregătiţi, e mult mai eficient şi mult mai limitat.
Japonia dispune, ca şi Romania, de un sistem de alertă la cutremur. Deşi pornesc, se pare, de la acelaşi principiu, fiecare sistem ţine cont de specificul curemurelor din zona sa.
Japonia are un avans mai mare, poate la capitolul pregătirii populaţiei pentru reacţie la alertă de cutremur. De aceea, semnalul privind iminenţa unui şoc puternic este difuzat de Radio şi Televiziune, iar oamenii ştiu ce înseamnă, ce trebuie să facă în acest caz şi nu intră în panică.
Toshiyuki Sato, unul din managerii NHK International, postul public al Japoniei: În Japonia, avem o Agenţie Meteorologică complet independentă. Ei au în administrare reţeaua de senzori de cutremure; sunt 2.000 de asemenea senzori în întreaga Japonie. Când senzorii detectează un şoc puternic, sunt alertaţi oamenii. Iar NHK şi alţi radiodifuzori transmit mai departe, în mod automat, alerta lor către public. Educaţia este un subiect foarte important pentru populaţie. În Japonia se spune că dacă ai supravieţuit 3 zile prin forţe proprii, atunci va sosi şi ajutorul public.