Cum combatem lipsa de energie de la orele pranzului?
La orele dupa-amiezii, corpul este programat sa se simta brusc mai obosit si multi dintre angajati simt o stare de moleseala.
Articol de Elena Marinescu , 28 Noiembrie 2012, 18:18
Lipsa micului dejun sau, dimpotriva, o masa de pranz bogata in carbohidrati si saraca in proteine, precum si somnul insuficient in timpul noptii sunt cateva dintre cauzele aparitiei unei stari de letargie in jurul orei 15:00.
Nutritionistii sustin ca dupa un pranz copios apare somnolenţa postprandială, cum se mai numeşte senzaţia de moleseala care apare după masă, o stare de somnolenţă ce nu durează mai mult de o oră. De aceea, nu este bine sa consumam carbohidraţi împreună cu proteine (paste cu carne, cartofi cu carne, sau pâine cu carne), deoarece este una dintre combinaţiile care ne trimite instant la somn.
Cel mai bine este sa ne bucuram de o gustare dupa micul dejun care sa contina o mana de migdale sau de nuci, pentru ca astfel se stabilizeaza nivelul glicemiei pentru tot restul zilei si ne vom imbunatati starea de spirit si puterea de concentrare, datorita continutului ridicat de acizi grasi omega-3.
Daca scaderea energiei din jurul pranzului este insotita si de stres, atunci se recomanda consumul unui patratel de ciocolata neagra, care declanseaza eliberarea de endorfine, ce imbunatatesc starea de spirit, dar aduc si un aport de antioxidanti, fibre si magneziu.
O alta alternativa sanatoasa este marul, un fruct hranitor, care tine de sete si poate satisface cu succes pofta de dulce. De asemenea, sucul natural de afine este foarte bun pentru cresterea capacitatii de concentrare, putand inlocui cu succes cafeaua de dupa-amiaza.
O picatura de ulei de menta in palma sau doua bucati de guma de mestecat mentolata vor sterge orice urma de oboseala.
Totodata, cercetatorii americani au descoperit ca un masaj usor al fruntii, la baza scalpului, si a zonei dintre coltului ochiului si ureche poate avea acelasi efect ca cel al unei cescute de cafea.