Coşul zilnic tot mai scump
În 2009 s-au scumpit utilităţile iar salariile au scăzut.
12 Noiembrie 2009, 10:45
Partea bună este că preţurile pentru gaze şi curent electric vor sta pe loc deocamdată. Dar să le luăm pe rând.
Potrivit datelor de la Institutul Naţional de statistică, românii au avut de suportat în primele nouă luini o majorare medie a preţurilor la produse şi servicii de peste 3 la sută – adică valoarea inflaţiei. Însă cel mai tare ne-a lovit la buzunar creşterea costului vieţii – adică de la impozite şi taxe până la mâncare, chirie, utilităţi, transport şi abonamente.
Termoficarea, salubritatea, telefonul s-au majorat cu până la 13 procente până acum şi toate se resimt în factura de la întreţinere. Fiecare şofer ştie deja că mersul cu maşina a devenit un lux dar poate că nu ştia că anul acesta combustibilii s-au scumpit cu peste 10 %.
Se resimt şi portofelele vârstnicilor şi suferinzilor care dau pe medicamente mai mult decât anul trecut. Culmea este că s-au scumpit şi cărţile – tocmai acum pe vremuri de criză – probabil pentru a încuraja lectura.
La alimente, zahărul, carnea şi margarina au constatat modificări în sus ale preţurilor. În rest, se pare că alimentele de bază s-au ieftinit uşor. Partea proastă este că scumpirile de mai sus vin exact când salariile au scăzut mai ales în învăţământ, sănătate şi administraţie publică.
Pe final vă dau şi două veşti bune: inflaţia lunară este tot mai mică pe acest final de an, deci preţurile de sărbători vor rămâne la valoarea de acum, sau poate chiar mai scăzute în unele cazuri.
De asemenea, autorităţile au anunţat că iarna aceasta vom plati gazele naturale şi curentul electric la preţul de acum. Încă ceva: ministerul finanţelor vrea să ceară Bruxelles-ului amânarea aplicării noilor accize la băuturi, carburanţi şi ţigări până în primăvară. Dacă se aprobă, ne va scuti de multe scumpiri.