Completarea declaraţiilor de vot din diasporă "a luat mult timp"
Titus Corlăţean a spus la RRA că în turul doi al alegerilor românii din diasporă ar trebui să poată completa dinainte declaraţia pe proprie răspundere şi să o semneze la secţii.
04 Noiembrie 2014, 09:33
Reprezentanţii ministerului afacerilor externe se întâlnesc cu cei de la Biroul Electoral Central, pentru identificarea unor proceduri care să prevină aglomeraţia la urnele de vot de la secţiile din străinătate pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale.
Invitat la "Apel Matinal", ministrul de externe Titus Corlăţean a spus că instituţia pe care o conduce va propune Biroului Electoral Central ca declaraţia pe proprie răspundere, pe care trebuie să o dea românii care votează în străinătate, să poată fi descărcată de pe internet, completată acasă şi doar semnată la secţia de votare.
În opinia sa, măsură va evita cozile care s-au format la primul tur de scrutin.
Audio: Titus Corlăţean, în dialog cu Eugen Rusu
Ce veţi face, concret, propuneri, practic, ca, în turul doi să nu se mai repete problema cu evenimentele petrecute la ambasadele la Paris, Londra, aşa cum am văzut.
Titus Corlăţean: Este adevărat că astăzi, la invitaţia Biroului Electoral Central, vom participa la o întâlnire, la o reuniune de lucru, alături de Biroul Electoral pentru secţiile de vot din străinătate şi vom căuta soluţii pentru fluidizarea procesului de vot, pentru accelerarea procedurii de votare, pentru că, foarte pe scurt, deschid o parantează - există un specific al votului în străinătate, spre deoserbire de votul din România, ştiţi foarte bine că, în ţară, la secţiile de vot, există dinainte stabiletă, cunoscute listele electorale, cu nume şi prenume, adresă, deci se ştiu foarte bine votanţii din circumscripţia respectivă electorală; în străinătate nu există aceste liste şi atunci Legea - nu BEC-ul, nu MAE-ul au stabilit două documente - prin Lege, care trebuie completate de votanţii români din străinătate, şi asta a luat foarte mult timp.
Bun.
Titus Corlăţean: Este o procedură care, pe de o parte, a securizat votul şi a descurajat orice tendinţă de vot multiplu, de fraudare, dar a prelungit procedura şi, atunci, vom veni cu o serie de propuneri.
Principala propunere pe care Ministerul Afacerilor Externe o va formula - dar până la urmă este competenţa BEC-ului să decidă - este de a, în ce priveşte acea faimoasă declarţie pe proprie răspundere, că nu va mai vota şi în altă parte, să fie la dispoziţie textul dinainte, adică poate fi pusă pe site-ul internet al MAE, sau al BEC, cetăţenii din străinătate pot să descarce cu o zi-două înainte de ziua votului acest text, să-l completeze în linişte şi când vin la vot vor prezenta această declaraţie şi o vor semna, doar semnătura să fie în faţa preşedintelui Biroului Electoral din străinătate.
Credeţi că măsurile pe care veţi dispune cu BEC, vor duce la eliminarea oricăror suspiciuni privind obstrucţionarea dreptului la vot pentru diasporă?
Titus Corlăţean: Vreau să vă spun un lucru: pe de o parte, şi am spus-o la început, această procedură legală prin lege stabilită, ar descuraja orice formă de tentaţie de a vota multiplu şi ştiţi foarte bine istoria din 2009, ştiţi foarte bine această veşnică repetare a unei posibile fraudări.
Era foarte important să securizăm votul în primul tur şi în al doilea şi aţi văzut că nu au mai fost acuzaţii de fraudare, foarte important pentru România.
În al doilea rând, noi am constatat în ziua votului, atunci când Biroul Electoral a schimbat modul de completare a declaraţiei, şi asta s-a întâmplat în după-amiaza zilei votului, că, după această decizie, când s-a putut completa formularul şi în afară, înainte de a se intra în secţia de vot, deci în timp ce lumea aştepta la coadă, procedura de vot s-a accelerat şi cel puţin o parte din numărul de votanţi care aşteptau a fost resorbit, s-a accelerat procedura de votare.
Aşa că eu sper că, adoptând această decizie, încă o dată, care ţine de competenţa BEC-ului, nu a Ministerului de Externe, să putem accelera, şi toţi cetăţenii care vor dori să voteze în 16 noiembrie să şi o facă.
Pentru Republica Moldova există o atenţie specială?
Titus Corlăţean: A fost o atenţie specială de la bun început, pentru că numărul de cetăţeni români în Republica Moldova a crescut în ultimii ani şi, nu întâmplător, pentru anul acesta, şi asta era competenţa Ministerului Afacerilor Externe, noi am stabilit o creştere substanţială a numărului de secţii de vot.
Au fost 13 organizate în 2009, am crescut numărul la 21, deci o creştere foarte importantă.
Şi deşi au fost aceste cozi importante ca dovadă a interesului cetăţenilor români care trăiesc în Republica Moldova, pentru alegerea preşedintelui României - şi eu vreau să salut acest interes - practic, mare parte a celor care au dorit să voteze, în special în Chişinău au fost ceva probleme, au fost anumite probleme, mare parte a reuşit să voteze.
În restul ţării, toţi au votat, la Chişinău, chiar citeam o informare de la ambasadă, cam 100 de persoane, din păcate, nu au reuşit să voteze.
Or, pe calea acestei proceduri accelerate, eu sper ca toţi românii din Republica Moldova să poată vota,mai ales că - şi o spun cu satisfacţie - există, iată, o implicare, un interes foarte mare în Moldova.
Premierul României a câştigat primul tur foarte clar, pentru că lumea este informată şi lumea este foarte atentă la modul în care România, Guvernul au sprijinit în ultimii ani Republica Moldova şi pe cetăţenii din Republica Moldova, inclusiv pe românii de acolo, cetăţenii români.