Colectarea selectiva a deseurilor - din nou in linie dreapta
România nu mai poate amâna rezolvarea problemelor de mediu, care au devenit cerințe la nivel european și mondial.
18 Ianuarie 2017, 13:39
România nu mai poate amâna rezolvarea problemelor de mediu, care au devenit cerințe la nivel european și mondial.
Suntem codași, spre exemplu, la colectarea selectivă a deșeurilor, iar obiectivul pe zona de reciclare trebuie să crească, în numai 3 ani, de la 4,5 la sută în prezent la 50 de procente, în 2020.
Principala greutate cade pe umerii operatorilor de salubrizare, care de la 1 ianuarie vor trebui să achite o taxă penalizatoare de 80 de lei pe tona de deșeuri aduse la depozite.
Pentru a-i stimula pe operatori, ministerul mediului a anunțat că lucrează la noi reglementări prin care aceștia să plătească taxă doar pe diferența dintre pragul de valorificare impus și cel realizat efectiv.
Cu alte cuvinte, cu cât pașii spre colectarea selectivă sunt mai mari, cu atât taxa de penalizare va fi mai mică.
Contribuabilii se tem că o parte din costurile operatorilor vor fi resimțite și de buzunarul lor, ceea ce s-a și întâmplat, spre exemplu, la Sibiu sau Botoșani.
Bucureștenii au fost anunțați că nu vor plăti nimic în plus, dar au fost invitați să participe la campanii de informare și de educare în ce privește colectarea selectiva, care are putea începe încă din primele clase de școală.
Dacă în unele orașe, sistemul de management al deșeurilor se află încă în sertare sub formă de proiect, în altele, cum e Bistrița, acesta a fost aplicat timp de 4 ani cu succes.
Până anul trecut, când operatorul de salubritate a rămas fără licență. Și uite-așa, un obicei greu format – colectarea selectivă – este pe cale să fie uitat de cetățeni, tocmai acum, când avem mare nevoie de el...
Reportajul zilei la Obiectiv România, astăzi cu Cristiana Sabău.