Ce este prediabetul?
Una dintre maladiile cele mai raspandite in lume, poate singura care poate fi prevenita din timp, este diabetul.
Articol de Elena Marinescu , 04 Decembrie 2012, 22:21
Prediabetul este o conditie medicala ce poate permite persoanei diagnosticate sa evite imbolnavirea de diabet, care apare de regula cam la 10 ani distanta, daca nu se iau masuri din timp.
Pentru ca nu prezinta simptome, prediabetul este descoperit intamplator mai ales la persoanele tinere, al caror organism raspunde inadecvat la secretia de insulina, neputand mentine nivelul glicemiei sanguine in limite normale.
O persoană are prediabet atunci când valorile glicemiei pe nemâncate sunt între 110-126 sau între 140 si 200 la testul de toleranţă la glucoză.
Celebrul medic american Doctor Oz sustine ca un consum de alimente proaspete, in special legume cu frunze verzi, scade cu 24 de procente riscul instalarii diabetului. Totodata, o gustare care contine cateva alune are un efect similar.
Dintre cele trei principii alimentare (carbohidrati, proteine, lipide) cel mai mare impact pe nivelul glicemiei il au carbohidratii. De aceea, sunt recomandate alimentele sarace in grasimi saturate si bogate in fibre.
Reducerea consumului de dulciuri şi introducerea în dietă a peştelui, a carnii de pui şi vita, dar si a fructelor proaspete sunt, de asemenea, recomandate.
Potrivit specialistilor, o activitate fizica moderata in fiecare zi si o scadere chiar si cu 5% a greutatii corporale la o persoana supraponderala ajuta la stabilizarea glicemiei pe termen lung.
Mersul pe jos sau pe bicicleta si exercitiile fizice cu gantere sunt foarte utile, deoarece o masa musculara crescuta arde mai multe calorii si determina o scadere a rezistentei tesuturilor la actiunea insulinei, ajutand si la normalizarea valorilor tensiunii arteriale si a nivelului lipidelor in sange.