Când adunarea lucrurilor în exces devine o boală?
Luna decembrie este luna curăţeniei generale dinainte de Sărbători. Dar pentru unele persoane acest lucru este imposibil!
Articol de Elena Marinescu , 07 Decembrie 2012, 16:58
Pe parcursul vietii acumulam diverse cadouri si suveniruri din calatorii, la care renuntam cu greu si este de inteles acest lucru, pentru ca s-a creat o legatura afectiva fata de anumiti oameni si fata de diverse locuri frumoase de care vrem sa ne amintim.
Insa specialistii spun ca este patologic atasamentul excesiv fata de obiectele inutile, diverse chilipiruri cumparate cu gandul ca ne vor folosi poate candva la ceva.
Mai exact, este vorba de o tulburare de comportament denumita stiintific disposofobie, adica mania de a aduna lucruri in exces, uneori chiar fara a le folosi, fara a mai renunta la ele, indiferent de starea acestora.
Chiar daca obiectele sunt inutile sau neigienice, colectionarea obsesiva de lucruri devine deranjanta atunci cand afecteaza mobilitatea in spatiul de locuit, prin supraaglomerare, si provoaca perturbarea unor activitati de baza, inclusiv gatitul, spalatul si dormitul.
Un caz special este cel al persoanelor care strang multe animale de companie in locuinta, in conditii uneori insalubre care pun in pericol viata acestora.
Specialistii recomanda ca familia sau prietenii sa solicite sfatul unui profesionist si instituirea unei terapii de specialitate. In caz contrar, colectionatul compulsiv de obiecte isi poate deteriora starea de sanatate si se va autoizola social.
Este importanta diferentierea intre hobby-ul manifestat prin tendinta de a colectiona diverse obiecte de arta, de exemplu, fata de cea, considerata patologica, de a acumula cat mai multe posesiuni, sub forma unor maruntisuri nefolositoare.