Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Campania de prevenire a traficului de persoane - "Alegeri sănătoase pentru un viitor sigur"

"Apel matinal" - Invitat: Mihaela Drăguș, purtător de cuvânt al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Campania de prevenire a traficului de persoane - "Alegeri sănătoase pentru un viitor sigur"

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 30 Iulie 2024, 10:11

Daniela Petrican: 30 iulie este data din calendar, 30 iulie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, instituită de către Adunarea Generală a ONU în 2013 ca un îndemn la acțiune pentru contracararea traficului de persoane și depistarea celor implicați, protejarea categoriilor vulnerabile de copii, femei și bărbați împotriva exploatării, precum și susținerea și reintegrarea victimelor.

Cătălin Cîrnu: Cu această ocazie, astăzi, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane lansează campania de prevenire a traficului de persoane - "Alegeri sănătoase pentru un viitor sigur", despre care discutăm imediat cu invitatul "Apelului matinal", subcomisarul de poliție Mihaela Drăguș, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane. Bună dimineața!

Mihaela Drăguș: Bună dimineața, dumneavoastră și ascultătorilor dumneavoastră.

Cătălin Cîrnu: Pe scurt, ce va cuprinde această campanie?

Mihaela Drăguș: Astăzi, așa cum ați menționat și dumneavoastră, este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, o zi cu o semnificație aparte, pentru că România este una din principalele țări sursă a victimelor traficului de persoane identificate în Europa și atunci cu atât mai mult ne dorim ca acest lucru să se diminueze. Iar această campanie urmărește, ca prin exemplul sportivilor, sportivi de succes, sportivi cu un palmares impresionant, să dea un imbold tinerilor de a căuta alegeri sănătoase, de a-și găsi viitorul prin muncă, prin încredere și prin respectarea valorilor sociale. În felul acesta să nu mai cadă în capcana traficanților care le promit, eu știu, lucruri mărețe, dar sunt simple minciuni, sunt simple speculații și care duc întotdeauna la tragedii, de fapt, pentru că traficul de persoane nu mai aseamănă omul ca o ființă cu drepturi, ci îl duce în categoria celor fără drepturi, în categoria celor care pot fi manipulați, pot fi exploatați.... te poți comporta cu ei așa după bunul plac. Sportivii care sunt alături de noi sunt sportivi cu un palmares impresionant - Larisa Iordache, David Popovici, care, iată, ne-a făcut așa o bucurie aseară. Sunt sportivi care pot să inspire tânara generație, pentru că, de ce să nu recunoaștem, avem destui influenceri care oferă exemple, credem noi, nu negative și avem pe fiecare în minte așa.

Cătălin Cîrnu: E nevoie să mergem pe mâna unor campioni, a unor oameni deosebiți, a unor caractere puternice. Dar în acest moment, cum arată situația în România, raportându-ne la categoriile de risc?

Mihaela Drăguş: Nu întâmplător campania este dedicată tinerilor. Pentru că aceștia reprezintă 49% din victimele identificate în anul precedent în România. Un procent copleșitor, pentru că vorbim de tânăra generație, vorbim de oameni care vor să-și facă un viitor și care, căzând în capcana traficanților, și-l periclitează, uneori, iremediabil. Anul acesta, în primele șase luni, 252 de victime au fost încadrate în categoria victimelor traficului de persoane. Deja avem o statistică mai mare față de anul trecut, comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, când au fost 160 de victime.

Daniela Petrican: Cât de greu se pot recupera victimele și, mai ales, reintegra în viața normală?

Mihaela Drăguş: Depinde, sigur, de fiecare, de cum e construit fiecare şi mai depinde și de cât timp a fost exploatat. Dacă vorbim de luni, de ani, atunci cu atât mai mult recuperarea este grea. Să ne amintim un pic de cazul Berevoești, de acei copii care ani de zile au suferit abuzuri, au suferit violențe psihice și fizice. Să ne gândim un pic ce se întâmplă cu ei și câți ani de terapie, câți ani de ajutor au nevoie pentru a-și reveni. Și ei sunt partea văzută, pentru că foarte multe victime cad pradă propriei, cum să zic, nesiguranțe, stima de sine scăzută și, din păcate, nu au curaj să vină către autorități, nu au curat să raporteze. Și tocmai această campanie vrem să le dea acest curaj. Vrem ca mesajul sportivilor să dea încredere că viitorul tinerilor poate fi luminos, poate fi așa cum și-l doresc dacă au răbdare, dacă muncesc, dacă se străduiesc să-și îndeplinească visele zi după zi. Mă uit la campionii noștri care, practic, pentru o întrecere, muncesc în fiecare zi, se antrenează în fiecare zi.

Daniela Petrican: Iar societatea civilă cum poate fi implicată mai mult, dar mai ales la ce ar trebui să fim atenți fiecare dintre noi pentru a sta în afara pericolului?

Mihaela Drăguş: Avem noroc, zic eu, în România, avem o societate civilă implicată și mă refer aici la partenerii noștri cu care colaborăm de mulți ani de zile în beneficiul victimelor, adică, cu suport emoțional, cu terapie psihologică, cu reintegrare socială, educațională, cu analize făcute victimelor, care pot suferi, din păcate, multe, multe boli. Apoi, trebuie să fim atenți la anumite semne noi, ca populație în general, să ne uităm în jurul nostru. Dacă un copil cerșește, dacă o femeie își oferă servicii sexuale sau, mai mult, o fetiță o vedem pe internet, circulă între tineri tot felul de filmulețe, tinerii şi ascultătorii trebuie să înţeleagă că aceasta este o formă de exploatare de fapt a unor persoane care, manipulate, minţite, uneori chiar îndrăgostite, acceptă să pozeze, acceptă să cerşească, acceptă să muncească pentru exploatator, pentru traficant...

Cătălin Cîrnu: Dar în ce măsură, scuze că vă întrerup, în ce măsură instituțiile și autoritățile române colaborează la nivel internațional pentru combaterea rețelelor de trafic de persoane, pentru că tocmai ce ați amintit de întâmplările de pe internet, să zicem?

Mihaela Drăguș: Avem o colaborare care, sigur, poate fi îmbunătățită cu celelalte țări. Aș menționa buna colaborare cu autoritățile spaniole, pentru că am reușit să găsim canale de comunicare și să facem campanii cu autoritățile spaniole, pentru că cererea este unul din motoarele care favorizează traficul de persoane. Practic, cu cât clienții își doresc mai multe servicii sexuale, mai ieftine sau oameni care să muncească mai ieftin, cu atât, practic, traficanții vor căuta victime și, implicit, cererea este legată de numărul de victime. Și o altă colaborare bună o avem cu autoritățile britanice, cu care chiar astăzi desfășurăm pe Aeroportul Otopeni o acțiune dedicată informării și sensibilizării cetățenilor români care pleacă sau vin dinspre Marea Britanie cu privire la acest fenomen. Totodată, aș vrea să profit de ocazie să le mulțumesc partenerilor noștri - Clubul Sportiv Dinamo, Direcția de Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Companiei Naționale Aeroportul București - pentru că au facilitat organizarea acestui eveniment de lansare al campaniei "Alegeri sănătoase pentru un viitor sigur" și, totodată, partenerilor noștri Portret Studio, care sunt alături de noi astăzi în aeroport și oferă călătorilor o călătorie virtuală realizată cu ajutorul unei camere video /.../, care face materiale video la 360 de grade, iar sportivii Clubului Dinamo, prezenți astăzi în aeroport, vor fi alături de pasageri, vor oferi autografe și vor încerca, ca prin mesajele lor antitrafic, să contribuie la diminuarea și, de ce nu, eradicarea acestui fenomen.

Daniela Petrican: Dar această campanie "Alegeri sănătoase pentru un viitor sigur" cât va dura?

Mihaela Drăguș: Va dura un an de zile, până în luna iulie a anului viitor. Sportivii vor merge chiar și prin liceele și școlile bucureștene și, de ce nu, în țară, noi căutăm soluții și pentru cei din țară, iar campania va avea și o solidă componentă online, care va ajunge, sper eu, cu ajutorul celor 15 centre regionale ale ANITP, în toate colțurle țării. Avem nevoie de modele, pentru că, din păcate, de multe ori suntem copleșiți de modelele negative, așa cum am menționat.

Cătălin Cîrnu: Atenție la detalii. Doar să punctăm, pe finalul acestui interviu, în cazul unor probleme se accesează vreun număr de telefon sau pur și simplu trebuie sunat la 112?

Mihaela Drăguș: Depinde de situație. Dacă este situație de urgență, cineva ne ține cu forța într-un loc, suntem într-o mașină și nu știm unde mergem, ne aflăm într-un loc din străinătate și iarăși nu cunoaștem locul, nu cunoaștem limba, este foarte bine să apelăm 112. Sigur, noi mai avem la dispoziție și un număr de informare și totodată de sesizare a cazurilor de trafic, este un număr gratuit 0800 800 678, unde îi așteptăm pe toți cei interesați să afle informații despre traficul de persoane sau să sesizeze un caz de trafic.

Cătălin Cîrnu: Da, am notat și noi. Cu mulțumiri, dorindu-vă succes în această campanie "Alegeri sănătoase pentru un viitor sigur" pentru combaterea traficului de persoane. Astăzi, de ziua mondială, am discutat cu subcomisarul de poliție Mihaela Drăguș, purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA
Matinal 30 Decembrie 2024, 08:28

Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, despre polițele RCA
APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție
Matinal 27 Decembrie 2024, 08:24

APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL – În direct cu Lygia Alexandrescu, specialist în nutriție
APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop
Matinal 20 Decembrie 2024, 07:56

APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop

35 de ani de la Revoluție în contextul politic actual.

APEL MATINAL: În direct cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop
Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Matinal 18 Decembrie 2024, 18:31

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
Matinal 12 Decembrie 2024, 18:53

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Matinal 02 Decembrie 2024, 07:15

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic