"Ca la mama acasa"
În Bucureşti, aproape de Piaţa Universităţii, se simte uneori în aer o aromă de pâine proaspată, însoţita de mirosul unei ciorbe de văcuţă.
Articol de Valentin Panduru, 24 August 2009, 13:15
"Vintage kitchen înseamnă bucatarie ca pe vremuri. Sortimente culinare tradiţionale, ingrediente simple şi cât mai naturale." Violeta Dinca este bucătar dar si patron al restaurantului."Aşa cum ştim, cam totul a devenit -fast- foarte repede, prea repede. Viteza face bine uneori si ne-a adus multe avantaje în numeroase domenii de activitate, dar în privinţa alimentaţiei nu cred ca îşi găseşte rostul. Asta este una dintre bucuriile simple ale vieţii, a mânca şi a te bucura de o mâncare bună care arată frumos în farfurie. Să ai toata încrederea în cel ce îţi gateste, să nu stai sa te gândeşti -vai dar ce asta, ce conţine asta-"
Totul a pornit dintr-o pasiune si din dorul pentru gustarile facute odată de bunica. Dorul de pâinea aburindă proaspat scoasă din cuptor, de dulceţurile ei, de prăjituri, chec şi cozonaci cu nucă. Dorul de vremurile trecute şi poate ceva mai sănătoase.
"Eu am absolvit de fapt Facultatea de Litere şi urma să continui în direcţia aia. Am avut o firmă de traduceri, era bine dar nu mă entuziasma suficient. Încercând să mă gândesc la ce aş putea face cu pasiune, mi-a venit această idee. Oricum gătesc constant după apariţia celor trei copii ai mei, şi tot gătind, câţiva dintre prietenii mei mi-au sugerat mai mult in glumă să-mi deschid un restaurant. Găteam întradevar mult şi faceam înca de atunci tot felul de experimente."
Bucataria vintage a Violetei Dincă beneficiază de cele mai proaspete ingrediente achiziţionate din diferite pieţe si de la diferiţi furnizori de chiar soţul acesteia, şi asta se intampla zilnic, pentru că fiecare zi aduce un alt meniu.
"Ceea ce ma supara tare şi ceea ce găsesc într-un fel nefiresc, este faptul că mâncarea bună a ajuns să fie un lux. Ajungi să mănânci o ceva sănatos si bun doar plătind scump într-un restaurant de lux. Mâncarea buna şi naturală trebuie să redevina accesibilă tuturor."
(foto: Violeta Vintage Kitchen - interviu Valentin Panduru cu Violeta Dinca)