Bilanţ economic
Mihai Peticila ne vorbeşte despre creditare şi serviciile oferite de bănci în anul 2009.
30 Decembrie 2009, 08:15
Cine a încercat anul acesta să ia un împrumut de la bancă a îndurat mai multe verificări ca oricând. În plus, foarte mulţi au fost dezamăgiţi după ce instituţiile le-au refuzat cererile pe motiv că nu îndeplinesc punctajul pentru a putea lua un credit. Cu alte cuvinte creditarea a fost în 2009 aproape îngheţată iar banii au fost mai scumpi ca anii trecuţi.
Din declaraţiile oficialilor BNR, se pare că expunerea bruta a bancilor pe sectorul privat, până în toamnă, a reuşit să se menţină abia la nivelul din decembrie anul trecut. Altfel spus, nu s-au mai dat credite noi anul acesta iar băncile au trăit din produsele vândute în anii anteriori. De vină pentru această situaţie ar fi băncile dar şi potenţialii clienţi.
Primele, pentru că nu au mai dat împrumuturi când au văzut că datoriile să înmulţesc. Restantele au urcat la aproape 3,6% pe primele 10 luni, în condiţiile în care anul trecut erau undeva la 1,3 %. Pe de altă parte, românii nu s-au mai înhămat la alte cheltuieli după ce au simţit pe pielea lor că nu-şi pot asigura un serviciu şi un salariu constant. Pe lângă toate acestea, s-a constatat că mai toate firmele aveau la activ un împrumut în derulare aşa că cererea solvabila de credite a scăzut şi mai mult. Aşa se face că până în vară creditarea era îngheţată bocnă.
Guvernanţii includeau în toate discursurile cuvântul “dezgheţare” şi cu toate măsurile luate de către Banca Naţională, care a redus substanţial dobânda cheie, o revenire a situaţiei se întrezăreşte abia spre sfârşitul lui 2009. Însă cu o rată a şomajului de 7,5 % şi o mulţime de firme intrate în faliment sau care şi-au suspendat activitatea este de înţeles de ce oamenii nu se prea înghesuie la ghişeele băncilor să ceară împrumuturi.
Bancherii susţin această teorie şi spun că nu au avut de ales, pentru că oricât de drastice ar fi fost condiţiile impuse de ei pentru un client, oricum nu prea au existat cereri. Aşa se face că au oferit super-condiţii celor care doreau să economisească bani. Şi s-au mai refugiat într-o direcţie – au preferat să finanţeze statul. Este o sursa sigura de plasare a banilor iar sumele acordate dau un randament foarte bun – cam 10% pe an.
Pe final de an soldul creditului privat a crescut, impulsionat mai ales de programul Prima Casă prin care s-au vândut locuinţe în valoare de peste 400 de milioane de euro şi care va continua şi în 2010.