Aurul te scapă de griji
Preţul metalului galben a crescut doborând record după record.
19 Noiembrie 2009, 09:55
Aurul deschide raiul – aşa spune o vorbă românească din moşi strămoşi. Imediat, îmi vine în minte o altă zicală: aurul este ochiul dracului.
Este într-adevăr o contradicţie între aceste enunţuri. Cert este că, din punct de vedere financiar, cine are aur, se poate considera ferit de multe necazuri. Mai ales acum, când preţul metalului galben a crescut doborând record după record.
De la începutul anului s-a scumpit cu 30% iar zilele acestea a atins maximul istoric de 1150 de dolari pe uncie (o uncie este egală cu 28 de grame).
Principala cauză pentru această apreciere constantă de care se bucură aurul, este neîncrederea oamenilor în bani. Monedele se devalorizează pe zi ce trece, mai ales dolarul, iar investitorii, şi chiar statele lumii şi-au orientat plasarea capitalului către acest metal preţios. India, de pildă, a decis să cumpere 200 de tone de aur provenit de la Fondul Monetar Internaţional.
China vrea şi ea să îşi dubleze rezervele oficiale în aur iar pe de altă parte companiile miniere anunţă că această resursă este pe sfârşite. Aşadar există cerere foarte mare dar oferta este din ce în ce mai mică – acestea sunt condiţiile creşterii preţului.
În România, casele de amanet cumpără aur în orice stare şi de toate purităţile. Numai că românii nu sunt mari deţinători de metale preţioase iar cei care îl au sub formă de bijuterii, monede sau chiar lingouri, nu îl vând pentru că probabil o duc foarte bine.
În orice caz, investiţia în astfel de valori este foarte rentabilă pe termen lung, însă în momentul de faţă este profitabilă doar vânzarea. Peste tot în lume, cei care comercializează aur se îmbogăţesc, pe măsură ce oamenii de rând sărăcesc şi vând aurul pe care îl au.
De remarcat că şi preţul argintului a crescut cu 60%, iar platina cu 45 de procente faţă de acum un an. Iar analiştii estimează că se vor mai scumpi din cauza incertitudinilor care planează asupra revenirii pe plus a economiei mondiale.