Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal: Prof. univ. Horațiu Suciu, despre premiera românească de la Târgu Mureș, implantarea unei inimi artificiale la un copil

Apel matinal - invitat: Horațiu Suciu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș.

Apel matinal: Prof. univ. Horațiu Suciu, despre premiera românească de la Târgu Mureș, implantarea unei inimi artificiale la un copil
Horațiu Suciu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș. Foto: https://ibcvt.ro/

Articol de Daniela Petrican, 29 Septembrie 2023, 09:05

Daniela Petrican: Premieră românească la Târgu Mureș, unde medicii specialiști au reușit implantarea unei inimi artificiale la un copil. Pacienta are 17 ani și suferea de insuficiență cardiacă gravă, iar intervenția este soluția care o poate ține în viață, în așteptarea unui transplant cardiac. Prima minoră din România beneficiară a unei inimi artificiale se simte bine acum, după intervenția realizată de echipa condusă de medicul Horațiu Suciu, șeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineața!

Horațiu Suciu: Bună dimineața!

Daniela Petrican: Vă felicităm, domnule profesor, și îi dorim sănătate și noi tinerei paciente. Cum se simte ea acum și am vrea să ne spuneți ce implică, de fapt, această procedură medicală complexă?

Horațiu Suciu: Da, mulțumesc pentru invitație. În primul rând vă informez că pacienta este foarte bine. Încă din cursul serii intervenției chirurgicale a fost conștientă, respiră spontan, este fericită că în sfârșit poate să se simtă bine și are o șansă mare ca să aibă o viață normală. Vreau să știți că înainte de intervenție era practic dependentă de patul de terapie intensivă, de anumite medicamente care favorizează contracţia inimii și așadar era într-o stare eminentă de deces, mai ales cel mai grav era faptul că nu prea aveam perspective. Singura șansă era un cord și la grupa aceasta de vârstă, la copii, foarte rar găsind donatori care să fie compatibili. Oricum, este important că am reușit să facem această intervenție și practic să dăm o șansă la viață acestei fete.

Daniela Petrican: Dar ce înseamnă de fapt, ce reprezintă o inimă artificială?

Horațiu Suciu: Da, o inimă artificială este poate un pic exagerat spus, pentru că probabil cei care aud acest termen se gândesc la faptul că se extrage inima pacientului, se implantează o inimă, așa ca la roboți. Nu este așa. Este vorba de înlocuirea funcției inimii, și nu înlocuirea anatomică a inimii. Deci practic se implantează în interiorul cavității principale de pompare a ventricolului stâng care susține circulația sistemică, se implantează o pompă care preia tot acest debit de sânge și îl duce către circulație în artera aortă. Deci practic pune inima în repaus. Pe de o parte îi dă și șansa să recupereze - 10% dintre pacienți pot chiar să recupereze funcția inimii. Și așadar, cum am spus, pune inima în repaus și asigură debitul sistemic, debitul circulator de care organismul are nevoie pentru a își susține celelalte funcții. Deci inima nu este o înlocuire completă a inimii, ci este o înlocuire a funcției inimii cu această, hai să-i punem pompă, dar de foarte înaltă tehnologie care susține circulația în tot corpul practic.

Daniela Petrican: Şi ce urmează acum pentru pacienta dvs.?

Horațiu Suciu: Acum urmează perioada de recuperare, va fi externată în aproximativ 10-12 zile, sperăm noi. Practic, se va putea întoarce în familie, se va reintegra social, va putea să facă practic orice activitate face un tânăr și, bineînțeles, noi ne dăm seama că e... cu toții trebuie să vedem că este o situație temporară, pentru că adevărata vindecare poate veni doar de la un transplant cardiac, moment în care se va extrage întreaga... cordul împreună cu această pompă și se va implanta un nou cord. Practic, acesta este scopul acestei intervenții, este un 'bridge for transplant', adică o punte către transplant care ține practic în viață pacienții într-o stare clinică bună.

Daniela Petrican: Este a patra inimă artificială, implantată anul acesta la Târgu Mureș, dar din câte știm, sunt foarte mulți pacienți români în stare gravă care se află pe lista de așteptare pentru un transplant cardiac. Ce se poate face pentru aceștia? Cum îi putem ajuta?

Horaţiu Suciu: Așa este. Referitor la aceste implantări, este a patra și unul dintre ceilalți trei pacienți care erau toți de vârstă adultă, am reușit să-i şi transplantăm în acest interval, la un interval de aproximativ trei luni și practic ne-am dovedit şi nouă, dacă mai era nevoie, că acesta este un procedeu care dă rezultate foarte bune și practic așa este, suntem la un număr relativ puțin dar suntem într-o curbă de învățare în care putem să dăm șansa acestor pacienți de care spuneați. Da, într-adevăr, în România, pe listă sunt aproximativ 55 de pacienți care așteaptă în orice moment o inimă. Iar pentru ei această procedură de, așa cum aţi spus, de înaltă performanță, este o șansă pentru a prelungi viața și pentru a-i aduce în zona unde vor putea fi transplantați. Ce se poate face este, bineînțeles... trebuie să știm că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate și morbiditate în România și de aceea, consulturile cardiologice efectuate la timp sunt esențiale pentru ca aceste afecțiuni să fie depistate din timp. În rest, bineînțeles, există specialiști, există centre de boli cardiovasculare în care acești pacienți sunt investigați și ceea ce merită menționat este că aceste proceduri de înaltă performanță și înaltă tehnologie au ajuns și la noi și le putem aplica cu succes.

Daniela Petrican: 29/09/2023 este Ziua mondială a inimii. Este momentul să aflăm care sunt riscurile personale de a dezvolta boli de inimă și care sunt acțiunile de urmat pentru a ne asigura sănătatea inimii.

Horaţiu Suciu: Aşa este. Ne bucurăm că, oarecum, este o coincidență această intervenție cu Ziua mondială a inimii. Da, inima este, hai să spunem, știm cu toții, aș zice, mi-aș permite să spun că este cel mai important organ din corpul nostru. Știm cu toții că, dacă inima încetează să bată, practic, noi încetăm să existăm. Bineînțeles, trebuie... Deci, ca idee, trebuie să avem grijă de inima noastră. Vreau să se înțeleagă că există două tipuri de afecțiuni cardiace: unele pe care le dobândim pe parcursul vieții și acestea pot să fie prevenite printr-o grijă suplimentară față de cum trăim, ce regim alimentar ținem, ce regim de viață, inclusiv la ce factori de risc ne expunem și există, bineînțeles, și bolile congenitale, din naștere, să spunem, care și aici este important ca în momentul în care dorim, vrem să facem copii, să știm foarte bine istoricul familial și să mergem, bineînțeles, pentru monitorizarea sarcinii la medic din timp. Deci, practic, cele două tipuri de boli cardiovasculare, unele pot să fie prevenite printr-un stil de viață sănătos, nu am să insist acum ce înseamnă aceasta, dar, în general, ascultătorii noștri știu că este important cum mâncăm, cum ne purtăm, cum avem grijă de noi, igienă și tot ceea ce înseamnă, iar pentru celelalte afecțiuni înnăscute, bineînțeles, grijă mare și urmărirea sarcinii la intervale regulate.

Daniela Petrican: Știu că acolo, la Târgu Mureș, se va construi și un nou Institut al Inimii.

Horațiu Suciu: Așa este. Este un proiect care a intrat în PNRR, pentru crearea, construirea unei noi clădiri, pentru că institutul există ca și unitate sanitară, în subordinea Ministerul Sănătății, dar de data aceasta va funcționa într-o clădire separată față de clădirea în care funcționează acum, împreună cu celelalte secții ale Spitalului Județean de Urgență.

Daniela Petrican: Și pe când va apărea acest nou institut?

Horațiu Suciu: Deadline-ul sau termenul limită, așa cum știm cu toții, pentru aceste construcții în zona de sănătate a PNRR este aprilie 2026. Deci, cu toții sperăm ca în, hai să spunem, ceva mai mult de 2 ani să fie gata.

Daniela Petrican: Așa să fie și cu siguranță ne vom mai auzi să vorbim, poate, despre acest nou Institut al Inimii. Vă mulțumim pentru prezența la Matinal - Radio România Actualități!

Horațiu Suciu: Vă mulțumesc frumos!

Daniela Petrican: Medicul Horațiu Suciu, șeful clinicii de chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
Matinal 12 Decembrie 2024, 18:53

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Matinal 02 Decembrie 2024, 07:15

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Matinal 28 Noiembrie 2024, 18:10

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Matinal 27 Noiembrie 2024, 21:17

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Matinal 19 Noiembrie 2024, 18:42

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal
Matinal 13 Noiembrie 2024, 07:00

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreședinte al Societății Naţionale de Medicină a Familiei, invitat la Apel matinal.

Apel matinal: Despre precauții în sezonul gripal