Apel matinal - Invitat: dr. Adrian Wiener, deputat USR
Interviu cu dr. Adrian Wiener, deputat USR, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților
Articol de Radio România Actualităţi, 07 Ianuarie 2021, 10:41
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 ianuarie, ora 8:30) - Rubrica: "Apel matinal" - Premierul Florin Cîțu spunea ieri că ținta este acum de creștere a numărului de centre de vaccinare la 1.000 și că trebuie accelerat ritmul în care vin vaccinurile în România, în pofida limitărilor impuse de evoluțiile la nivel european. În acest context, autoritățile se declară gata să vaccineze 100.000 de oameni pe zi, dar sunt și situații în care o parte dintre medici nu au dorit să se înscrie pe listele de vaccinare, iar dozele ar putea rămâne nefolosite. Discutăm pe acest subiect cu invitatul de astăzi al "Apelului Matinal", medicul Adrian Wiener, deputat USR, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. Bună dimineața.
Adrian Wiener: Bună dimineaţa.
Realizator: Mai întâi să ne spuneți ce se întâmplă cu dozele de vaccin refuzate: se vor pierde sau nu? Expiră valabilitatea?
Adrian Wiener: Nu, în principiu nu există un refuz între momentul înscrierii pe listă sau, mă rog, sunt cazuri izolate între momentul înscrierii pe listă și momentul vaccinării. Adică, cei care nu doresc să se vaccineze nu se înscriu pe listă, pentru că, chiar cu câteva zile înainte de vaccinare, trebuie furnizate acordul celui care urmează să fie vaccinat, a cadrului medical, și o copie după buletin; deci sunt și niște demersuri active care presupun acordul persoanei respective. Sigur, nu toate cadrele medicale s-au înscris pe listă pentru a fi vaccinate din varii motive: unii au avut boala și există o indicație de până la trei luni de pauză între momentul bolii și momentul vaccinării, alții, sigur, din diverse motive nu au încredere în profilul de siguranţă al produsului. Da, sunt situaţii în care cadrele medicale nu s-au înscris pe listele de vaccinare. Dar nu există o comandă pentru niște vaccinuri pentru persoane care între timp s-au răzgândit sau sunt situaţii marginale.
Realizator: Totuși există cazuri de vaccinuri rămase. Ar putea fi folosite de alte persoane care nu intră în prima categorie de vaccinare, adică a cadrelor medicale?
Adrian Wiener: În pincipiu, ar trebui să nu fie deschise sau să nu fie constituite cu ser fiziologic decât în măsura în care persoanele sunt și se prezintă acolo și cred că soluţia optimă: ar trebui să se întocmească liste, să zic, flexibile din cadrul aceleiași categorii.
Realizator: Nu este nevoie de o reglemnetare oficială din partea Ministerului Sănătății.
Adrian Wiener: Nu, cred că Comisia de vaccinare are competenţe aici, mai puțin Ministerul. În schimb, cred că ar trebui pe parcurs flexibilizat acest proces, adică sunt atât de vaste, să zic, etapele, includ atât de multe categorii de persoane, încât cred că pot să fie și liste adiacente celei din ziua respectivă, liste de rezervă pentru persoane care pot să vină într-un interval de timp util.
Realizator: Este o situație pe care o veți putea discuta în Comisia de sănătate a Camerei Deputaților?
Adrian Wiener: Categoric. Şi cu Ministerul, săptămâna viitoare, și la nivelul Comisiei de sănătate să găsim soluții mai puțin rigide în ceea ce privește fluxul persoanelor, pentru că, într-adevăr, fluxul persoanelor care se vor vaccina va creşte, va crește exponențial și atunci vor apărea astfel de inadecvări, de situaţii, un proces complex, vor apărea diverse situații în care, sigur, pacienții sunt așteptați să fie vaccinaţi și din varii motive nu vor ajunge.
Realizator: Sunteți medic, aţi coordonat spitalul COVID de la Arad în cea mai dificilă perioadă, anul trecut. Cum vedeți argumentele, teama, neîncrederea sau expectativa în care stau chiar și unele cadre medicale când vine vorba de vaccin?
Adrian Wiener: Da, a fost cultivată, este o mişcare antivaccinistă care promovează activ mesaje antivaccinare. Au existat și înaintea acestei campanii și, mă rog, unii dintre ei, sigur, au făcut carieră, ca să zic așa, din promovarea neîncrederii, sădirea îndoielii în ceea ce privește profilul de siguranță mai ales al vaccinurilor. Sigur, foarte multe dintre miturile care se rostogolesc, să zic, și influențează această decizie a populației sunt absolut false - legătura cu autismul. Nu o să intru în detalii, dar sunt absolut false. Cred că o pregătire mai bună și o informare mai din timp dinspre o entitate, știu eu, nu politică, ci mai degrabă profesională prin care să fi fost creat acest brand de comunicare pe vaccinare ar fi fost utilă. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății identifică ezitarea la vaccinare ca făcând parte din top 10 riscuri la adresa umanității, adică ne va fi foarte, foarte greu să mai eradicăm boli, care pot fi eradicate printr-o vaccinare în măsura în care aceasta ajunge la un prag, știu eu, de 70, 80, 90% din populație. Această neîncredere, care este foarte răspândită de către mișcarea antivaccinistă, este într-adevăr un risc în ceea ce privește răspândirea acestor boli.
Realizator: Apropo de temele false privind vaccinul cum decurge campania de informare din punctul dumneavoastră de vedere? Poate ar trebui schimbat ceva, ținând cont de reticența și indecizia multor persoane?
Adrian Wiener: oate că ar trebui să fie mai umanizată, nu-mi dau seama, poate că ar trebui să fie personalizată, în sensul de a veni mai puțin dinspre... sau, mă rog, pe lângă, să zic, proveniența dinspre instituții sau dinspre zona oficială, cât dinspre persoane, dinspre personalități mai degrabă care să vorbească orizontal oamenilor. Cred că /.../ de încredere se face mai ușor dinspre persoană spre persoană decât dinspre instituție spre persoană. Asta ca principiu. Sigur, cum spun, s-a încercat și acest lucru, dar el ar fi trebuit să fie pregătit din timp și persoanele respective acreditate în atenția opiniei publice.
Realizator: Au fost făcute, de altfel, și niște sporturi.
Adrian Wiener: Da. Am văzut că au fost făcute și niște spoturi, nu îmi dau seama în ce măsură ele sunt convingătoare pentru cei care sunt, cum spun, asaltați în mediul online și pe diverse canale de această neîncredere. De altfel, ea este adiacentă conspiraționismului în ceea ce privește proveniența virusului, în ceea ce privește purtarea măștii. Sunt foarte multe lucruri care au fost demonizate, să zic, în timp și acum e foarte ușor de lipit și acest ”risc” uriaș al vaccinării, care este o procedură medicală cu riscuri minime, adică aspirina ucide mai mulți oameni în fiecare an.
Realizator: Vorbind despre virus, se vorbește în spațiul public despre mutațiile pe care le suferă virusul, sunt foarte multe apărute în scurt timp. Actualele versiuni de vaccin aprobat le pot face față?
Adrian Wiener: Da. Ele sunt îndreptate sau, mă rog, stimulează sistemul imun de a sintetiza anticorpi împotriva unei proteine, acea proteină Spike, care în principiu pare că este foarte puțin modificată sau chiar nemodificată în unele dintre mutații, deci vaccinul este eficient. În schimb, într-adevăr, cu cât lăsăm mai mult virusul să se replice în populația generală, adică cu cât controlăm mai puțin epidemia, riscul apariției unor mutații - care să nu fie sensibile la vaccin sau care să aibă o mortalitate sau o contagiozitate mult mai mare decât cele care circulă actual - este unul real, adică vaccinarea poate să împiedice chiar și apariția mutațiilor în măsura în care reduce masa populației în care virusul se replică. Mutațiile apar în urma replicării extinse în miliarde și miliarde de copii a virusului. În măsura în care replicarea virală în populație este mai mică și riscul mutațiilor acestora este mai mic. Virusul chiar ajută din acest punct de vedere/.../
Realizator: Acum două zile, din câte am înțeles, chiar și dumneavoastră v-ați vaccinat.
Adrian Wiener: Da. Alaltăieri. Sunt în treia zi de fapt după prima inoculare. Lucrurile au decurs foarte simplu. Sigur, e un disconfort la locul injecției, ca la orice alt vaccin, eu am făcut anual și vaccinul antigripal, de exemplu, la patru-cinci ani rapeluri pentru hepatita B, lucrând în mediu de risc...
Realizator: Tocmai de aceea v-ați și vaccinat, să precizăm lucrul acesta, pentru că mulți probabil vor spune că sunteți politician, de ce ați făcut vaccinul?
Adrian Wiener: Nu. Politica este o vocație. Profesia mea este de medic. Nu este un eveniment medical deosebit vaccinarea, reacțiile adverse sunt minime sau moderate și sunt cred că una-două zile.
Realizator: Vă mulțumim pentru toate aceste precizări.
Adrian Wiener: Cu drag!
(PH)