Apel matinal: Invitat, Dan Barna, vicepremier
Apel matinal - Invitat: Dan Barna, vicepremier şi copreședinte al alianței USR PLUS.
Articol de Radio România Actualităţi, 01 Februarie 2021, 09:43
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (1 februarie, ora 8:30) - Apel matinal - Realizator: Nicoleta Turcu - Noua sesiune parlamentară se deschide oficial astăzi, având ca teme de lucru anunțate corectarea legilor justiției, dar și reforma în mai multe domenii, precum cel de pensii, al salarizării, educației și sănătății.
Prioritatea însă o reprezintă acum bugetul de stat pentru acest an despre care guvernul spune că ar urma să fie prezentat în cel mai scurt timp legislativului, buget care va trebui, conform executivului, să susțină relansarea economiei, dar și a investițiilor. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este Dan Barna, vicepremier, copreședinte al Alianței USR PLUS. Bună dimineața!
Dan Barna: Bună dimineața!
Realizator: Am putea vedea, în scurt timp, proiectul bugetului de stat în Parlament?
Dan Barna: Categoric, da! Suntem în ultima etapă, la nivelul Guvernului, pentru propunerea de buget cu care Guvernul va veni în fața Parlamentului. Este un un buget construit, exact cum ați anunțat în introducerea acestui subiect, construit, pe de o parte, pe necesitatea de a respecta un deficit în jurul lui 7 -7,2% - un deficit important care are rolul să ne readucă în zona aceea de convergență în care UE era și eram și noi aproape, înainte de criză. Este un buget care trebuie să facă față celor două crize suprapuse, cea de sănătate publică, pe care am început să o rezolvăm, noi ca societate, prin vaccin, și criza economică subsecventă generată de această criză de sănătate publică, dar este în egală măsură un buget gândit să asigure resursele pentru acele investiții și acele reforme de care România are foarte mare nevoie, care sunt așteptate și este o așteptare... fiecare discuție pe care am avut-o, și cu sindicatele, și cu cetăţeni, reprezentanţi ai diverselor categorii profesionale, este o așteptare de reformă uriașă în societate, şi atunci încercăm să gândim acest buget tocmai din logica de a genera resursele pentru a avea reforme și pe zona de administrație publică, și pe zona de pensii, unde așteptările sunt foarte mari, pensiile speciale sunt o temă distinctă ca prioritate parlamentară acum. Dar, în egală măsură, vorbim și de sume alocate investițiilor, pentru că aici, știţi foarte bine, sunt 30 de ani în care am făcut mult prea puţin, noi, ca ţară.
Realizator: Vă întrebam dacă am putea vedea, în scurt timp, proiectul bugetului de stat în Parlament. Putem spune chiar în această săptămână?
Dan Barna: Nu sunt sigur că vom reuși în această săptămână, dar este un obiectiv ca, într-un termen..., în cel mai scurt timp, adică de zile, eventual începutul săptămânii viitoare, să avem o propunere de buget în Parlament.
Realizator: Dumneavoastră, personal, ce așteptați de la această nouă sesiune parlamentară? Întreb, evident, pentru că sunteți și liderul USR, copreședinte al Alianței USR PLUS.
Dan Barna: Sunt câteva teme pe care le-am promis electoratului. Pentru unele dintre ele, USR PLUS a devenit actor politic și mulţi dintre colegii mei s-au implicat în politică. Este tema legată de legile justiției, este temă legată de pensiile speciale, o temă foarte importantă. Practic, aproape orice sau oricum comunic pe Facebook despre aproape orice subiect, o parte dintre comentarii ne întreabă despre aceste lucruri, despre pensiile speciale, despre reforma la administrație, sunt temele pe care le-am promis și teme de care ne vom ocupa cu prioritate.
Realizator: Acestea sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, și, nu știu, prioritățile legislativului în noua sesiune, inclusiv în relația cu Guvernul?
Dan Barna: Priorităţile legislativului sunt construite din prioritățile fiecărui partid din coaliţie. Evident că aceste teme se regăsesc și în programul Guvernului, adică și.... cum spuneam, prioritar este bugetul, asta va fi în următoarele săptămâni, în următoarele zile, prioritate zero, după care sunt pensii speciale, legile justiţiei, codul electoral, teme care sunt asumate și de Guvern, adică nu vorbesc doar de prioritățile politice ale USR PLUS, vorbesc de prioritățile politicii ale unei coaliții care și-a propus să vină cu aceste pachete de reformă pe calendarul acestei prime legislaturi.
Realizator: Aţi vorbit de o nouă abordare în relația cu Comisia Europeană, mai ales în ceea ce privește actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Pentru că termenele sunt scurte, cât de repede poate fi el definitivat și cu ce obiective?
Dan Barna: Aici, calendarul e, practic, subiectul pe care mi-am alocat energia și concentrarea în ultimele zile. Calendarul e unul foarte clar organizat și în această dimineață continuă negocierile la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Colegul meu, Cristian Ghinea, şi echipa de acolo organizează întâlniri cu fiecare minister în parte în următoarele două săptămâni, pentru a identifica proiectele care să poată fi introduse în acest Plan de Redresare și Reziliență, după care vor urma consultări mai largi cu ceea ce se cheamă societate civilă, mediu de afaceri, organizații profesionale, până la începutul lunii aprilie urmând să avem o formă actualizată, agreată, care să fie trimisă spre aprobare Comisiei Europene. Deci, practic, următoarele două luni sunt cele critice pentru următorii, îndrăznesc să spun nu doar 6 ani, ci 10 ani ai României, pentru că vorbim de o resursă de dezvoltare fabuloasă - 30 de miliarde de euro, care sunt la dispoziţia noastră ca stat. Trebuie să prezentăm un plan cu proiecte care să poată fi finalizate până în 2026. E foarte important şi spun asta pentru că ştiu că sunteţi cel mai ascultat radio din România /geftene/, inclusiv în administrație, în zona celor care fac proiecte, și toată lumea își imaginează că va depune proiecte pentru PNRR. Da, este o oportunitate, intenționăm lucrul acesta, să permitem cât mai multor proiecte să fie acolo introduse, dar trebuie să fie proiecte mature, proiecte care vor fi finalizate până în 2026. Deci proiecte majore, fanteziste, de 10-15-20 de ani nu-și vor găsi locul acolo, pentru că, dacă proiectul nu e finalizat în 2026, suma respectivă de fapt nu va fi încasată de România.
Realizator: După incendiul de la spitalul Matei Balș spuneați că reacția autorităților arată că deși unele lecții au fost învățate încă nu reușim să evităm astfel de situații tragice. La final, pentru că ați vorbit inclusiv de măsuri dure care vor trebui luate, ce mesaj le puteți transmite tuturor celor care așteaptă ca asemenea tragedii să nu se mai repete?
Dan Barna: Din păcate, pentru noi ca țară și peste tot în lume există întotdeauna o margine de risc care nu poate fi prevăzută. Ceea ce putem însă să facem este să luăm măsuri pentru ca aceste riscuri să devină cât mai mici sau atunci când se întâmplă efectul sau impactul lor tragic să nu existe. Or aici, tocmai colegul meu, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a prezentat deja un plan și o strategie a Ministerului Sănătății. Săptămâna viitoare, marți, vom avea o comunicare exactă cu raportul asupra a ceea ce s-a găsit la Matei Balș ca și cauze care au permis această dureroasă strategie. În egală măsură cu Inspectoratul de Situații de Urgență se face la momentul de față o analiză și datele vor fi prezentate într-un termen foarte scurt. Pentru că ideea generală este, dincolo de o situație particulară sau alta, sunt convins că vom găsi persoana responsabilă din neglijența căreia s-a întâmplat acest incendiu, dar dincolo de asta este o chestiune de atitudine și de respectarea regulilor. În România avem în prea multe locuri ideea că regulile sunt în principiu și că un fumatul interzis, echipamente nu se introduc sau așa e o chestiune de vorbește cu cineva și ți se va da voie. Cât timp nu înțelegem că fiecare regulă încălcată adaugă la riscul acela natural, să spunem, care există în orice activitate, nu ne vom putea face bine indiferent câte măsuri vor fi luate. Și atunci, când vorbeam de fermitate mă refeream și la măsuri dure, mă refeream exact la acest lucru. Sunt zone unde orice încălcare a regulilor creează un risc uriaș și asta nu poate fi evitat decât prin responsabilitate foarte clară și duritate, pentru că lumea prin acea cumsecădenie zice: lasă, da, e în regulă. Lăsați, ei, veniți și dumneavoastră. Acestea toate ne aduc în situații de genul acesta.
Realizator: Dar putem vorbi și de investiții în noi spitale? Vom vedea schimbări?
Dan Barna: Nu doar că vorbim despre ele./ahincu/ În programul de guvernare și în alocările PNRR, aşa cum le gândim, vorbim de un miliard de euro, sumă alocată pentru infrastructură de sănătate. Vorbim de cele trei spitale regionale care sunt sunt deja anunțate și cunoscute, vorbim despre alte spitale la nivel județean. Este o perioadă în care soluţia... sau nu, /.../ o perioadă... soluția de fond este construcția de noi spitale. Timp de 30 de ani, România nu s-a ocupat de acest subiect. S-au făcut nişte reabilitări, niște renovări. Vedem, prin ceea ce s-a întâmplat la Balş, că asta nu e suficient și că, de fapt, trebuie să construim infrastructură nouă, infrastructură care să respecte din construcție un alt nivel de standard la care a ajuns societatea. Avem peste un miliard de euro, repet, alocaţi pentru infrastructură de sănătate. Aceste proiecte vor deveni realitate, tocmai pentru că este o parte importantă din soluție.
Realizator: Vă mulțumesc pentru toate aceste precizări.
(RS)