Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: Andrei Baciu, secretar de stat în Min. Sănătății

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţiilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19.

Apel matinal - Invitat: Andrei Baciu, secretar de stat în Min. Sănătății
Andrei Baciu. Foto: facebook.com/Andrei.Baciu101

Articol de Radio România Actualităţi, 29 Iulie 2021, 10:47

Apel matinal - Invitat: Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 iulie, ora 8:29) - Realizator: România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei - afirmă preşedintele Klaus Iohannis, care a decorat, ieri, 45 de medici şi asistenţi medicali cu ocazia Zilei Naţionale a Ambulanţei.

În plus, ţara noastră are o fereastră de oportunitate de câteva săptămâni, timp în care se poate pregăti pentru punctul în care varianta Delta, cea mai contagioasă depistată până acum, va pune probleme şi în România, iar numărul de noi cazuri de COVID va creşte semnificativ - afirma recent secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţiilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19, şi invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Bună dimineaţa!


Andrei Baciu: Bună dimineaţa! Vă mulţumesc foarte mult pentru invitaţie!


Realizator: Care este acum evoluţia numărului de cazuri?


Andrei Baciu: Dacă ne uităm la ultimele zile vedem că, pe toate criteriile pe care noi le măsurăm, vedem că a început să crească numărul de cazuri. Este un trend crescător, dar trebuie să ţinem cont de faptul că această poză de la o zi la alta nu este semnificativă din punct de vedere ştiinţific, însă există acest trend pe care îl putem remarca. Ce-i drept este un trend, este o creştere mică, însă se încadrează într-o traiectorie pe care, din punct de vedere epidemiologic, experţii noştri au prezis-o şi nu cred că este nici măcar nevoie de cunoştinţe aprofundate în epidemiologie pentru a înţelege ce se întămplă. Dacă ne uităm puţin în Europa, dacă ne uităm în alte ţări central şi vest europene, unde vedem că sunt foarte, foarte multe cazuri noi şi, ţinând cont de cum se transmite acest virus, nu putem să-l oprim prin nişte graniţe fizice, logistice. Este un virus care se transmite de la o persoană la alta pe cale aeriană. Oamenii călătoresc foarte mult în acest moment în multe locuri din Europa, ne întălnim cu oameni din alte ţări unde există o transmitere intensă, din ţări care se află în categoria de risc maxim, ţările din categoria roşie şi, practic, avem foarte multe şanse să ne întălnim cu cineva care este infectat, ne infectăm şi noi fără să ştim şi uşor, uşor se acumulează şi la noi în ţară numărul de cazuri. Deci, da, avem analize epidemiologice care ne spun acest lucru că suntem pe un trend uşor crescător, însă cred că oricine poate să-şi dea seama de iminenţa acestui nou val patru, eminenţa acestui pericol care inevitabil o să ajungă şi la noi în ţară.


Realizator: Da, înţeleg că nu este o problemă dacă, ci când vom fi expuşi la valul patru al pandemiei.


Andrei Baciu: Nu avem ce să facem. Nu există pur şi simplu metode sau instrumente pe care umanitatea le are împotriva unui astfel de virus, în afară de cele pe care le cunoaştem. Însă, avem şi putem să facem un singur lucru, putem să avem un scut important de protecţie, putem să dobândim imunitate prin vaccinare. Acesta este singurul lucru pe care îl putem face şi contează şi face toată diferenţa. Acum îmi este dificil să ilustrez, să prezint o imagine care de fapt face cât 1.000 de cuvinte, este o comparaţie între valul doi şi valul trei din Anglia, unde numărul de decese, numărul de cazuri care ajung la terapie intensivă sunt simetrice cu creşterea numărului de cazuri de la o zi la alta în valul doi. Însă, în valul 3, vorbim totuşi de o populaţie care este de aproximativ 66 de milioane de oameni, dintre care s-au vaccinat în jur de 47 de milioane de persoane. Deci la o populaţie care a câştigat atât de mult pe imunitate vedem că degeaba creşte numărul de cazuri, şi au ajuns să aibă 30, 40, 50, 60 de mii de cazuri pe zi, mortalitatea este foarte mică. Sunt foarte puţine persoane care ajung să fie afectate şi să ajungă la terapie intensivă şi, Doamne fereşte, să şi decedeze tocmai pentru că există o imunitate colectivă şi pentru că atunci când cineva are imunitate şi se întâlneşte inclusiv cu această tulpină Delta, de care se tot vorbeşte, şansele să ajungă să facă o formă gravă de boală sunt foarte, foarte mici /.../, vaccinurile protejează împotriva formelor de boală, împotriva spitalizării. Deci există şi aceste dovezi ştiinţifice foarte solide, robuste, şi de fapt este singurul lucru pe care îl avem la îndemână. Nu putem influenţa în schimb dacă o să mai apară noi tulpini, probabil o să mai apară, cum şi cât de infecţioase sau de contagioase sunt acestea, acestea sunt chestiuni pe care noi nu putem să le influenţăm. Însă putem să ne apărăm şi putem să ne protejăm sănătatea individuală şi a celor dragi, şi asta ceea ce putem face.


Realizator: Dar cum decurge procesul de vaccinare? Întreb şi pentru că am văzut că România a vândut un număr semnificativ de doze. Câte au rămas practic în stocul intern pentru siguranţă?


Andrei Baciu: Avem, într-adevăr, un număr de doze care sosesc în România, au sosit mai multe doze în trimestrul II, adică lunile aprilie, mai şi iunie, tocmai pentru că s-au făcut aceste demersuri la nivel european şi practic doze care trebuiau să sosească la sfârşitul anului au fost aduse mai repede tocmai pentru a putea avea doze mai multe la dispoziţie. Acum încă de la bun început se ştia că o să avem mai multe doze, pentru că asta a fost dorinţa la nivel european, ca Uniunea Europeană să cumpere cât mai multe doze, toate dozele pe care le putea cumpăra tocmai pentru ca toţi cetăţenii europeni să aibă toate dozele de care au nevoie, iar în momentul în care se ajunge la un surplus, aşa cum s-a şi întâmplat, atunci sigur că o să începem individual, ca ţară, sau împreună la nivel european diverse acţiuni de într-ajutorare, de solidaritate cu alte ţări sau cu alte organisme internaţionale, ceea ce s-a şi întâmplat. Am donat peste jumătate de milion de doze Republicii Moldova, care fără sprijinul României să ştiţi că nu ar fi avut acces la doze atât de devreme, cum s-a şi întâmplat. Totuşi, sunt un număr semnificativ de doze la care cetăţenii Republicii Moldova au acces în acest moment. Şi mai mult de atât sigur că sunt şi alte ţări, care au beneficiat de donaţii mai mici. Am şi vândut 1.170.000 de doze Danemarcei şi există în desfăşurare şi alte, să le spunem, acorduri între state, între România şi alte state din regiune sau din alte regiuni mai îndepărtate, pentru că la nivel global, noi poate că ne-am obişnuit cu acest lucru şi pentru noi poate a devenit o normalitate faptul că avem vaccinuri mai mult decât ne trebuie în acest moment, însă, nu aşa se întâmplă peste tot.


Realizator: Dar despre ce alte state vorbiţi?


Andrei Baciu: Aici sunt chestiuni care ţin de mecanisme de politică externă, mecanisme diplomatice şi rugămintea este de a face publice aceste parteneriate cu alte state în momentul în care aceste înţelegeri sunt finalizate, pentru bunul mers al negocierilor diplomatice. Sunt chestiuni pe care nu le face Ministerul Sănătăţii, sunt chestiuni pe care le face în principal MAE şi celelalte instituţii, care au atribuţii în politica externă. Însă, vreau să fac o completare extrem de importantă, dacă ne aducem aminte, în primele momente ale pandemiei, să ştiţi că şi România a beneficiat de diverse donaţii sau de diverse vânzări de măşti, de echipamente medicale, de combinezoane, de ventilatoare, teste ş.a.m.d. de la alte ţări. Deci acestea sunt avantajele de care şi noi ne-am bucurat atunci când realmente nu aveam de unde să luăm măşti sau mănuşi, combinezoane. Au fost diverse alte ţări din regiune sau mai îndepărate, care ne-au sprijinit, graţie unor relaţii diplomatice pe care România le-a întreţinut de-a lungul anilor şi le-a cultivat, lucru care se întâmplă şi acum, pentru că, dacă atunci noi am avut nevoie de măşti şi au fost alte ţări care au avut un surplus şi ne-au putut ajuta şi au făcut-o...


Realizator: Am ajutăm şi noi acum. Spuneţi-mi, sunt zone în ţară unde ritmul vaccinării ar trebui să fie sporit şi, nu ştiu, este cazul să fie introduse măsuri de stimulare a vaccinării?


Andrei Baciu: Sunt două lucruri distincte. Unu, într-adevăr există regiuni, e de fapt o întreagă paletă de nuanţe de gri; avem pe de o parte situaţia cea mai favorabilă, cum este în Bucureşti, în Ilfov, în Cluj, unde aproape jumătate din populaţie are o imunitate dobândită prin vaccinare şi încă un procent important de oameni au o imunitate dobândită de trecerea prin boală, deci vorbim de o protecţie destul de mare, ceea ce se va vedea şi în perioada următoare, şi în contrast, la polul opus, avem localităţi sau zone, unde există o rată de vaccinare sub 20%, foarte mică, unde nu a fost nici un fel de, să spun, implicare activă și proactivă a autorităților locale și lucrul acesta se vede în arata de vaccinare.
Evident că se pot face mai multe însă aici ţine de un parteneriat și de o muncă în echipă. Sunt chestiuni pe care autoritățile centrale le pot face, Guvernul României, să asiguri toată logistica, să pregăteşti toată infrastructura, să te asiguri că ai vaccinuri, că ai doctori, că ai resursă umană, că ai tot ce îţi trebuie. Însă, sunt chestiuni pe care nu le poti face de la București. Sunt chestiuni pe care le poate face primarul de comună, pentru că dacă vorbim de o comună care nu a organizat nicio activitate de vaccinare, dacă vorbim de un sat în care nu s-a pus problema de vaccinare, nu s-a adus în discuţie această temă, deşi există locuitori care şi-ar dori să se vaccineze, dar primul centru de vaccinare este la 20-30 km, nu avem ce să facem de la Bucureşti dacă nu există un demers, o iniţiativă a autorităţii locale. Pentru astfel de situaţii - vă daţi seama, sunt peste 3.000 de unităţi administrative în România. Noi am făcut o inventariere și prin intermediul comitetelor județene, prin intermediul prefecţilor am solicitat ca absolut în toate localitățile din România să se organizeze o activitate de vaccinare. Nu este ok să ai oameni care să își dorească să se vaccineze şi să nu o poată face în 2021, în iulie - august, când ai vaccinuri suficiente pentru absolut oricine din lipsa de implicare sau de lipsa de inițiativă a unor instituții locale. Îi răpeşti un drept până la urmă de a se vaccina.


Realizator: Bun, şi atunci ajungem la întrebarea pe care v-am adresat-o. Este și cazul să fie introduse măsuri de stimularea vaccinării?


Andrei Baciu: Stimularea vaccinării, măsuri care să încurajeze vaccinarea, aici vedem că au fost diverse chestiuni punctuale. Ei au spus de-a lungul ultimelor săptămâni câteva inițiative. Vedem la fel că la nivel european sau la nivel global, în statele nord-americane, în diverse ţări din Europa au fost diverse, inclusiv acţiuni şi activităţi mai ample de acest tip. Se analizează, au fost menţionate câteva exemple în spaţiul public, însă acest lucru este în analiză la nivelul guvernului. Sunt chestiuni importante şi în momentul în care se vor finaliza aceste analize şi va exista o decizie fermă luată de către Guvernul României, aş prefera să le comunicăm atunci pentru că în momentul de faţă sunt doar analize. Nu există o soluţie finală agreată, gata de a fi implementată. Când o s-o avem atunci o să o comunicăm şi ne asigurăm că avem de la toată lumea. Da, până atunci îmi este..., nu aş vrea să intru, să speculez pentru că sunt chestiuni esenţiale şi e important ca să putem să transmitem cât mai bine orice fel de mesaje avem. Nu toată lumea, după un an şi jumătate în care cu toţii am făcut eforturi şi ni s-a schimbat viaţa tuturor, evident că există şi un interes mult, mult mai scăzut vizavi de tot subiectul pandemie şi vaccinare pentru că oamenii, evident, au trăit într-o perioadă de stres importantă, şi atunci cred că este esenţial ca să prezervăm cât se poate de mult din atenţia pe care oamenii o au, şi încrederea cu lucruri finale şi gata de implementat astfel încât să se producă şi acţiuni, pentru că dacă vii cu o astfel de măsură ideea este ca să se vadă în cifre, să se vadă într-o imunitate mai crescută astfel încât să avem un impact mai scăzut în valul patru care, aşa cum ziceam, inevitabil va ajunge şi la noi.


Realizator: Şi foarte scurt am să vă rog să ne răspundeţi ce ar trebui să avem în vedere pentru perioada imediat următoare, pentru că şi guvernul anunţă noi relaxări de la 1 august?


Andrei Baciu: Sunt câteva chestiuni de care trebuie să ţinem cont. În primul rând cred că este esenţial ca să ne aducem aminte ce ne protejează şi ce nu ne protejează. Vedem că a început uşor, uşor să crească numărul de cazuri, vedem de fapt că sunt anumite localităţi, chiar zone cu cazuri punctuale, dar mai crescute, şi atunci e important să ne protejăm în continuare. Dar cel mai important este, pentru cei care nu s-au vaccinat, poate din confort, poate din comoditate, pentru că nu au dorit, nu ştiu, nu s-au gândit neapărat unde să se ducă, avem în continuare posibilitatea sa ne vaccinăm fără programare doar să mergem la un centru de vaccinare şi să o facem. Vaccinurile sunt sigure, vaccinurile sunt eficiente, au demonstrat-o toate studiile care apar zi de zi de fapt, inclusiv exemplul de care vă spuneam, din Marea Britanie, şi ne oferă o protecţie pentru noi şi pentru familia noastră. Şi trebuie să ţinem cont şi de următorul lucru, imunitatea pe care o dobândim ca urmare a vaccinării atinge un punct maximal cam la 10 -14 zile după a doua doză, deci în ideea şi în logica apariţiei şî emergenţei acestui nou val, dacă alegem să ne vaccinăm, de exemplu, cu un vaccin care se efectuează în două doze, la trei sau patru săptămâni distanţă, nu mai vorbim de cel care se efectuează la 8 săptămâni, atunci trebuie să ştim şi următorul lucru: dacă noi ne-am dori să ne vaccinăm cândva în toamna asta sau, mă rog, când ne întoarcem din concediu, este mai avantajos să o facem mai repde pentru că facem prima doză acum, peste trei săptămâni, patru, opt, facem a doua doză, deci prin toamnă, dacă ne-am imagina că facem acest gest pentru a ne bucura de imunitatea dobândită în toamnă, trebuie să facem gestul acum ca să avem imunitatea maximală în luna septembrie. Deci ăsta este cel mai important lucru.


Realizator: Vă mulţumim mult de tot pentru toate precizările.

(RS)

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Matinal 18 Decembrie 2024, 18:31

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct, Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
Matinal 12 Decembrie 2024, 18:53

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu Victor Negrescu, vicepreședintele PE
APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Matinal 04 Decembrie 2024, 19:07

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: Despre evoluția prețurilor la energie electrică
Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
Matinal 03 Decembrie 2024, 07:55

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

Apel matinal: În direct cu fostul judecător al CCR, Petre Lăzăroiu
APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Matinal 02 Decembrie 2024, 07:15

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic

Apel Matinal, de luni până vineri de la ora 08.30.

APEL MATINAL: În direct cu Bogdan Teodorescu, analist politic
Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Matinal 28 Noiembrie 2024, 18:10

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: În direct cu președintele AEP, Toni Greblă
Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Matinal 27 Noiembrie 2024, 21:17

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Iulian Chifu, analist politic
Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România
Matinal 19 Noiembrie 2024, 18:42

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

Apel matinal: Inaugurarea primului tren nou achiziționat în ultimii 20 de ani în România