Adrenalina in ritm de kart
Cine ar fi crezut că există senzaţii tari la doar 50 de kilometri pe oră? Ei bine, există, când vine vorba de karturi. Iată o idee bună pentru cei în căutare de andrenalină.
Articol de Valentin Panduru, 12 Iulie 2009, 21:35
Circuitele de karting nu sunt ele prea multe în România ce-i drept, dar dacă vreţi să vă testaţi aptitudinile de pilot de curse, va puteţi înscrie la cursuri de karting sau puteţi practica acest sport doar de amuzament. Chiar dacă o astfel de maşinuţa are doar 6,5 cai putere şi prinde o viteză maximă de 50 de kilometri pe oră, pe un circuit plin de şicane, nu doar viteza este importantă, ci şi modul de abordare al virajelor.
Istoria kartingului a început în 1956, când californianul Art Ingles a realizat un şasiu din două ţevi la care a ataşat un scaun şi un volan. Agregatul era propulsat de un motoraş în doi timpi, luat de la o maşină de tuns iarba. Imediat febra kartingului avea să cuprindă intreaga lume iar acum, se organizează campionate de profil chiar şi în România. După cum spune şi Mihai Tănăsescu, organizator de asemenea evenimente: "Sezonul la noi începe undeva în aprilie şi se termină prin lunile octombrie, noiembrie, în funcţie de vreme. Au fost ani cand am avut oameni şi în decembrie."
Până să intre pe pistă, aspiranţii la titlul de pilot pot învaţa cum se conduce corect un kart. Un curs de iniţiere se intinde pe durata a cinci şedinte şi costă de la 120 de euro in sus. Catalin Roşca este instructor de karting. "Atunci cand un elev vine în primul rând i se pune la dispoziţie un echipament de protecţie, cască, mănuşi, cagulă, pentru tura de iniţiere. Apoi, elevului i se explică pe unde trebuie să intre in circuit, ce trebuie să facă, ce nu trebuie să facă, norme generale despre comenzile kartului, poziţia in kart, după care se intră pe circuit. Este un curs la care instructorul este pe circuit, îi arată elevului accelerare, frânare, abordarea virajelor, depăşirea şi la sfârşit corectitudinea circuitului."
Pentru cei care vor să practice kartingul doar ca agrement, preţurile pentru 10 minute pe pistă încep de la 35 de lei, practic oricine poate încerca, oricine cu o înălţime cuprinsă intre 1 metru 40 si 1 metru 90. (reportaj: Dan Andresescu)