Norah Jones
La mari concerte in aceasta noapte la RRA, Norah Jones – Live in Paris!
Articol de Johann Pohrib, 03 Februarie 2015, 16:51
Te intrebi cum a fost posibil ca un asemenea talent sa fie ascuns pana acum, explodand brusc, in aprecierea tuturor criticilor din lumea intreaga? Radacinile fenomenului Norah Jones incep candva demult, in copilarie...
Poate ca Norah Jones, o mare iubitoare si cunoscatoare a pianului, a fost dintotdeauna destinata faimei: de la o varsta frageda a fost clar (mai ales pentru ea...) ca a mostenit talentul inconfundabil al tatalui ei, Ravi Shankar, legendarul interpret indian de sitar, care a influentat foarte mult creatia nu mai putin celebrilor Beatles...
Nascuta in data de 30 mai 1979, in New York, Jones a fost crescuta in Texas de catre mama ei, Sue Jones, o asistenta medicala al carei nume il poarta, de fapt. Relatia cu tatal ei abia in ultima vreme a ajuns sa urmeze un fagas normal - practic, in copilarie Norah nu si-a cunoscut tatal. Acesta este un aspect pe care jurnalistii incearca sa il exploreze din plin, dar cantareata refuza sa abordeze prea mult subiectul, desi recunoaste ca, in prezent, relatia lor este una apropiata.
Desi Shankar nu s-a aflat in preajma ei in perioada formarii ei muzicale si sufletesti, Jones si-a descoperit singura preferintele muzicale - jazzul i-a "iesit" in cale in perioada liceului, pe care l-a absolvit in Dallas - Booker T. Washington High School For The Performing And Visual Arts.
Pasionata de clasicii jazzului (motiv pentru care foarte multi critici nu intelegeau cum de o copila cunoaste piesele unor artisti ca Aretha Franklin, Billie Holiday, Nina Simone, Lucinda Williams, Dolly Parton etc.), solista a castigat doua premii Down Beat Student Music, in 1996 (pentru cea mai buna interpreta de jazz si pentru cea mai buna compozitie), precum si un premiu in 1997, pentru cea mai buna interpreta de jazz. Jones avea sa spuna: "Am inceput sa ascult jazzul anilor '50. Billie Holiday murise cu mult inainte ca eu sa ma nasc si totusi in continuare are o uriasa influenta asupra mea. Cred ca oamenii te influenteaza chiar daca nu se mai afla in preajma ta."
La mari concerte in aceasta noapte la RRA, Norah Jones – Live in Paris!
Pentru a doua intalnire din aceasta noapte, va propun sa incepem cu niste recorduri:
Debutul discografic, din 1987, a reprezentat un prim record muzical pentru Richard Marx, acesta devenind primul tanar artist care a fost inclus in playlistul a 117 statii de radio nationale, in doar o saptamana de la data lansarii.
Richard Marx avea sa devina si primul artist solo din istorie care a avut primele sapte single-uri incluse in top 5 al clasamentului Billboard Hot 100.
Artistul si-a continuat cariera cu alte 8 albume de studio si 4 albume live vandute in peste 30 de milioane de copii in intreaga lume, si o lista impresionanta de hit-uri rock si balade precum Right Here Waiting, Now And Forever, Hazard, Satisfied si Too Late To Say Goodbye.
Artistul s-a remarcat totodata si ca producator si compozitor, dovada si numarul impresionant de colaborari cu nume precum Sarah Brightman, Barbra Streisand, Natalie Cole, N’Sync, Michael Bolton, Ronan Keating sau Ringo Star, fiind recompensat si cu un premiu Grammy pentru Piesa Anului in 2004, Dance With My Father, compusa alaturi de Luther Vandross.
Il ascultam in aceasta noapte in duet cu Matt Scannell, un concert din 2008, Richar Marx- Duo Live.