Diana Krall și Bob Dylan
In aceasta noapte la mari concerte de pe scenele lumii, RRA va prezinta Diana Krall - Live in Paris 2002 și Bob Dylan MTV Unplugged, inregistrat in 1995.
Articol de Johann Pohrib, 28 Septembrie 2015, 14:29
Figura iconica a jazz-ul modern, Diana Krall a concertat pentru prima data la Bucuresti pe 22 noiembrie 2009, la Sala Palatului! Concertul a fost inclus in turneul de promovare a celui mai recent album ar artistei, "Quiet Nights".Cu o cariera de peste 20 de ani, Diana Krall a promovat jazz-ul modern, pe care l-a imbogatit cu o interpretare proprie, calda si senzuala. Baladele clasice cu bogate influente ale muzicii pop au devenit apanajul unui stil unic si inconufundabil al celei care avea sa fie supranumita "Diva jazz-ului modern"! Nascuta intr-o familie de muzicieni in Nanaimo, British Columbia, Canada, Diana Krall a inceput sa ia lectii de pian la varsta de 4 ani, in liceu fiind deja membra a unui grup de jazz. La 15 ani a inceput sa cante in restaurantele chic ale orasului natal, iar doi ani mai tarziu a participat la Vancouver International Jazz Festival, unde a si castigat o bursa de studiu la Berklee College of Music in Boston. Vocea speciala si maniera aparte de interpretare ale Dianei Krall au atras atentia unor cunoscuti oameni de muzica, printre care basistul Ray Brown si tobosarul Jeff Hamilton, care au incurajat-o sa se mute in Los Angeles, unde avea sa-l intalneasca pe celebrul pianist Jimmy Rowles. Impresionat de stilul ei, Jimmy Rowles a devenit profesorul de pian al Dianei, fiind totodata si cel care a sprijinit-o in debutul carierei. In 1993, Diana Krall a lansat primul album, "Stepping Out", pentru care a colaborat cu John Clayton si Jeff Hamilton. Materialul a atras atentia producatorului Tommy LiPuma, alaturi de care Diana a inregistrat cel de-al doilea album, "Only Trust Your Heart", lansat in 1995. Al treilea album, "All for You: A Dedication to the Nat King Cole Trio", a avut un succes impresionant, care dupa nominalizarea la premiile Grammy a ramas timp de aproape 70 de saptamani in clasamentul Billboard Jazz! Au urmat alte 10 albume cu vanzari record - printre care "The Look of Love", primul Top 10 in Billboard 200, sau "Diana Krall: Live in Paris", primul album live din cariera - recompensate cu numeroase discuri de platina, nominalizari si premii, inclusiv doua trofee Grammy pentru "Best Jazz Vocal Performance" in 1999 si "Best Jazz Vocal Album" in 2002.
In aceasta noapte la mari concerte de pe scenele lumii, RRA va prezinta Diana Krall - Live in Paris 2002.
Bob Dylan
Astazi la mari concerte de pe scenele lumii va voi o poveste putin altfel:In ciuda popularitatii sale enorme, Bob Dylan a stiut si a reusit sa se fereasca inca de la inceputul carierei sale de publicitatea excesiva, facand putine concesii ziaristilor si acordand rareori interviuri. Viata sa privata a fost ascunsa cu multa grija de flash-urile indiscrete.
Bob Dylan era inca din copilarie un strain, un “outsider”, cum spun americanii, unul dintre acei proscrisi care refuzau o societate standardizata, a caror constiinta n-a fost inghetata in prezentul imediat si marginit. El ii declara lui Jules Siegel, intr-un interviu pentru “Saturday Evening Post”: “Vad lucruri pe care ceilalti oameni nu le vad. Simt lucruri pe care ceilalti oameni nu le simt. E infiorator. Si ei rad. Simt ca si cum intreaga mea viata ar fi de prisos. Tot ce-am facut, a fost sa scriu si sa cant, sa desenez mici schite pe hartie, sa ma-mprastii in situatii in care eram invizibil”. Echo Star Helstrom, prima sa prietena, isi amintea: “Vroia ca nimeni sa nu stie absolut nimic despre el – asta chiar inainte de a deveni faimos”. Pe masura ce s-a maturizat, si-a construit o noua identitate, pana in cele mai mici amanunte, descotorosindu-se de cea veche, isi cauta singuratatea, asa cum altii, isi cauta notorietatea.
De fapt, poate ca era sincer in 1978 cand declara: “Nu eu l-am creat pe Dylan, el a existat dintotdeauna. Pe cand eram copil, Bob Dylan exista deja. Si exista chiar inainte de a ma naste eu”.
Bob Dylan a incercat dintotdeauna sa ramana, pe cat este posibil, camuflat. El dispare cand te astepti mai putin, uneori chiar in preajma inregistrarii vreunui album sau chiar in timpul vreunui turneu, si nimeni nu mai scrie nimic despre el luni intregi, toti parand a fi partasi la un adevarat embargo informational. Reapare apoi, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, sa-si lanseze o carte, un volum de desene, un film sau un nou album, strange politicos cateva maini, acorda cel mult un interviu, dupa care devine din nou invizibil.
El e Bob Dylan, in noaptea asta la RRA cu unul dintre cele mai bune concerte din seria MTV Unplugged, inregistrat in 1995.