Sfinţii Trei Ierarhi
Creştinii ortodocşi şi greco catolici îi sărbătoresc la 30 ianuarie pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie şi Ioan unii dintre cei mai mari teologi creştini.
Articol de Remus Rădulescu, 30 Ianuarie 2014, 08:56
Cei Trei ierarhi, Vasile, Grigorie şi Ioan, au fiecare câte o zi de sărbătoare în calendarul creştin, dar ei sunt pomeniţi şi la 30 ianuarie împreună, întrucât au fost prilej de dispută între creştini în secolul al XI-lea.
În Constantinopol se creaseră trei tabere rivale numite: vasilieni, ioanieni şi grigorieni. Fiecare susţinea că Sfântul lor este pe primul loc într-o ierarhie a sfinţilor.
A fost nevoie de intervenţia miraculoasă chiar a celor trei. Ei s-au arătat în vis unui mitropolit căruia i-au transmis următorul lucru: „Noi în faţa lui Dumnezeu suntem uniţi şi nu există nici-o vrajbă între noi. Aşa să fie şi între creştinii care ne cinstesc.”
Şi s-a hotărât ca Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur să aibă împreună o zi de sărbătoare.
Cei trei sunt sfinţi teologi care au lăsat scrieri de mare importanţă pentru doctrina creştină.
Sfântul Vasile a fost episcop de Cezareea în Capadocia, în secolul al IV-lea. Cei 9 ani de episcopat i-au fost de ajuns să-şi dovedească spiritul de mare organizator al vieţii bisericeşti. Este primul episcop creştin, cunoscut cu numele, care şi-a pus problema unei asistenţe sociale organizate în Biserică. Vasile cel Mare este sărbătorit la 1 ianuarie.
Al doilea Sfânt Ierarh, Grigorie de Nazians a fost coleg de şcoală cu Sf Vasile cel Mare la Atena, şi episcop de Sasima. Când în Constantinopol se răspândea erezia ariană, Gigorie a fost chemat de credincioşii rămaşi ortodocşi să le fie episcop.
În capitala imperiului bizantin, Sf Grigorie şi-a câştigat renumele de Teologul prin cele 5 cuvântări ţinute într-o bisericuţă, despre Sfânta Treime, despre egalitatea şi distincţia celor trei persoane ale Sfintei Treimi.
Grigorie Teologul îşi are ziua de sărbătoare la 25 ianuarie.
Sfântul Ioan Gură de Aur a fost şi el Arhiepiscop de Constantinopol între anii 398 şi 407. Era un orator fără egal în vremea lui.
El a lăsat Bisericii multe comentarii biblice şi Sfânta Liturghie care se oficiază în cea mai mare parte a anului în biserici.
A fost un om curajos, iar curajul l-a costat chiar viaţa. N-a ezitat să condamne în cuvântările sale păcatele împărătesei Eudoxia, şi a fost exilat.
În exil şi-a sfârşit viaţa în anul 407. Ioan Gură de Aur este sărbătorit la 13 noimbrie.
Sărbătoarea comună a Sfinţilor Trei Ierarhi de astăzi vorbeşte despre ierarhia care nu învrăjbeşte ci uneşte prin credinţă şi iubire.