Sfântul Ioan Botezătorul
Creştinii ortodocşi şi greco catolici îl sărbătoresc la 7 ianuarie pe ultimul prooroc
Articol de Remus Rădulescu, 07 Ianuarie 2010, 07:42
Ioan este poate cel mai purtat nume în lumea creştină.
În România, peste 2 milioane de persoane poartă acest nume în variantele lui. Alături de Maria, este cel mai popular nume.
De ce oare? Pentru că sună frumos în atâtea limbi: John, Ivan, Jean, Giovanni?
Poate. Dar mai degrabă, cred că părinţii au pus şi pun acest nume copiilor lor pentru că admiră ceva la un personaj celebru pe care l-a chemat Ioan. Este vorba de Sfântul Ioan Botezătorul.
A venit pe lume în urma rugăciunilor părinţilor săi: preotul Zaharia şi Elisabeta. A primit de la Dumnezeu o misiune mare: aceea de a pregăti lumea pentru primirea mesajului lui Mesia. De aceea i se spune Înaintemergător.
A deschis drumul lui Hristos prin cuvintele şi exemplul său. Ioan era un ascet. Trăia în pustiu se hrănea cu ce-i oferea natura şi le spunea oamenilor că viaţa le e dată pentru a câştiga veşnicia.
Tot el le arăta şi calea: pocăinţa lăuntrică şi semnul văzut al Botezului. Ioan boteza în apa Iordanului pe cei cărora le părea rău de păcatele săvârşite. Tot el l-a Botezat şi pe Iisus, prezentându-l mulţimii ca pe Mesia.
Admirăm la Sfântul Ioan, ceea ce simţim că avem prea puţin astăzi: smerenie, curaj, spirit de sacrificiu.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost atât de smerit încât atunci când Mântuitorul Hristos şi-a început misiunea, a avut puterea să se retragă spunând: „El trebuie să crească , eu să mă micşorez.” (Ioan 3, 30)
Şi asta o spunea un om cu un prestigiu de învăţător spiritual printre ai săi. Unii îl confundau chiar cu Mesia.
De curaj a dat dovadă Ioan când a condamnat păcatul în care se complăcea puternicul zilei, Irod, regele Iudeii. Curajul l-a costat chiar viaţa, dar a rămas credincios până la capăt misiunii primite de la Dumnezeu: aceea de a pregăti calea lui Iisus Hristos în lume.
A pregătit-o chemându-i pe oameni să se pocăiască, adică să se vadă aşa cum sunt, păcătoşi, şi să lupte apoi cu păcatele lor.