Sfântul Dumitru cel Nou
Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc la 27 octombrie pe Sfântul Cuvios Dumitru ale carui moaşte se apăstrează la Bucureşti
Articol de Remus Rădulescu, 27 Octombrie 2010, 09:14
Sfântul Cuvios Dumitru a trăit în secolul al XIII lea, în satul Basarabov, localitate aflată lângă oraşul bulgăresc Russe.
Era dintr-o familie modestă şi ca să se poată întreţine s-a angajat păstor la turmele satului.
A fost atras de viaţa în singurătate. A păstorit o vreme oile şi vacile sătenilor din Basarabov, dar apoi s-a hotărât să se retragă într-o mănăstire din apropiere.
După ce s-a călugărit şi-a ales ca şi chilie o peşteră, pe malul râului Lom. Nu se ştie cât a trăit acolo. A fost găsit după moarte.
Sătenii l-au descoperit printr-o minune. Călugărul s-a arătat în visul unei tinere bolnave şi i-a indicat locul unde-l va găsi. I-a spus că dacă se va atinge de trupul său se va vindeca.
Sătenii au săpat în locul indicat şi au găsit trupul întreg al Sfântului Dumitru Basarabov.
A fost înscris în calendare cu titualtura de "cel Nou", pentru a nu fi confundat cu Sfântul Mucenic Dimitrie din secolul al IV-lea, sărbătorit la 26 octombrie
Moaştele sale au ajuns la Bucureşti în anul 1774, în timpul războiului ruso turc. De atunci este ocrotitorul spiritual al capitalei şi al Munteniei.
Ziua lui de pomenire a devenit încă din secolul al XIX-lea prilej de pelerinaj la Catedrala de pe Dealul Mitropoliei unde se păstrează racla cu moaştele sale.
Slujba Liturghiei de sărbătoarea Sfântului Dumitru cel Nou este oficiată anul acesta de Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, aflat în vizită în România, împreună cu Patriarhul Daniel al BOR.