Sărbătoarea Sfântului Ilie
La 20 iulie, creştinii îl cinstesc pe Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi profeţi ai Vechiului Testament, care este şi ocrotitorul Forţelor Aeriene Române.
Articol de Remus Rădulescu, 20 Iulie 2014, 07:21
Un profet este un om care-şi depăşeşte timpul pentru că are o relaţie vie cu veşnicia. Asta a fost şi este Sfântul Ilie.
Şi-a trăit viaţa în timp acum aproximativ 2800 de ani. Lumea creştină îl admiră încă, şi-o face pentru că Ilie este omul care a reuşit să întoarcă un popor la Dumnezeu.
Israelul îşi părăsise credinţa sub influenţa regelui său Ahab. Evreii căzuseră în politeism, adică renunţaseră la credinţa într-un singur Dumnezeu.
Ascultă un documentar despre Sfântul Ilie:
Ilie prevesteşte o secetă de trei ani ca pedeapsă pentru rătăcirea poporului. Şi n-a plouat trei ani de zile, după cum relatează Cartea a III-a a Regilor din Vechiul Testmant.
După această perioadă de foamete, Ilie merge la curtea regelui şi îi cere permisiunea să probeze adevărul credinţei sale. Cere ca cei 450 de preoţi politeişti să aducă jertfe zeilor lor pe muntele Carmel, iar lângă ei, Ilie va jertfi Dumnezeului lui.
Numai că focul pentru aprinderea sacrificiului trebuia să vină din cer. Închipuiţi-vă momentul: 450 contra unul. Cât de convins era Ilie în credinţa sa devreme ce a cerut proba focului?
Preoţii politeişti şi-au invocat zeii în zadar. La rugăciunea lui Ilie, însă, focul s-a coborât din cer şi a aprins altarul. Poporul s-a întors la credinţa strămoşilor, iar ploaia a căzut după trei ani punând capăt secetei cumplite.
Proorocul Ilie este considerat de atunci în credinţa populară stăpânul fulgerului şi al ploii. Lumea creştină îl admiră însă pentru calităţile lui de om: spirit luptător, francheţe, curaj şi credinţă.
El nu şi-a încheiat viaţa ca orice om. A fost ridicat la cer "într-un vârtej de vânt", de un car de foc, după cum relatează Biblia (IV Regi 2,11). Întrucât este primul om care a zburat, Sf. Ilie este patronul spiritual al aviatorilor. De aceea, 20 iulie este şi ziua Forţelor Aeriene Române.