Sărbătoarea mulţumirii pentru un dar
Ortodocşii şi catolicii sărbătoresc la 21 noiembrie Intrarea Maicii Domnului în Biserică
Articol de Remus Rădulescu, 20 Noiembrie 2009, 16:01
Doi părinţi nasc o pruncă atunci când nici nu se mai gândeau să aibă această bucurie. S-au rugat, însă, ca Dumnezeu să împlinească El neputinţa lor. Şi Dumnezeu a făcut o minune.
La bătrâneţe zămislesc şi nasc o fetiţă. Personajele întâmplării minunate - Ioachim şi Ana, părinţii Sfintei Fecioare Maria. Tot ei sunt şi protagoniştii sărbătorii de la 21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică.
Sărbătoarea punctează de fapt gestul de mulţumire al celor doi părinţi pentru bucuria dăruită lor de a naşte un copil. Şi cum îşi manifestă recunoştinţa? Întorcând darul Dăruitorului.
Ei vin la Templul din Ierusalim unde o consacră pe fetiţa lor slujirii în feciorie pentru cele sfinte. Exista pe acea vreme categoria fecioarelor care erau educate la Templu într-un spirit asemănător cu al călugăriţelor de astăzi.
Ioachim şi Ana îşi dăruiesc copila lui Dumnezeu, fără să ştie însă că Maria avea să fie Maica lui Dumnezeu.
Sărbătoarea Aducerii Maicii Domnului la Templu trimite la cea de pe 25 decembrie. Naşterea Domnului nu ar fi fost posibilă fără ascultarea şi sacrificiul Sfintei Maria.
Ea exprimă un adevăr valabil şi pentru credincioşi şi pentru necredincioşi: anume că lucrurile mari nu se pot face fără dăruire de sine, iar măsura oamenilor mari este capacitatea de sacrificiu.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima sărbătoare din Postul Crăciunului în care este dezlegare la peşte şi la vin.