Sărbătoarea Aducerii Sfintei Fecioare Maria la Templu
La 21 noiembrie, creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc începutul pregătirii Sfintei Maria pentru a deveni Maica Domnului.
Articol de Remus Rădulescu, 20 Noiembrie 2013, 22:45
Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare care vorbeşte despre logica dăruirii. Doi oameni răspund lui Dumnezeu după ce au primit un dar mare: o pruncă.
Ioachim şi Ana, bătrâni şi singuri, au născut-o pe Maria, după ce-şi luaseră gândul de la propriile puteri, însă, îşi puseseră nădejdea în puterea lui Dumnezeu.
Darul venit în urma rugăciunilor l-au transformă, la rândul lor, în dar pentru Dăruitor. Conform tradiţiei creştine, Ioachim şi Ana şi-au dăruit fiica lui Dumnezeu. Au dus-o la templu din Ierusalim când abia împlinise trei ani.
Fecioara Maria a trăit la templu timp de 12 ani, împreună cu alte tinere într-o dedicare totală faţă de Dumnezeu, asemănătoare cu cea a călugăriţelor de astăzi.
Aducerea Fecioarei Maria la Templu a început să fie sărbătorită în secolul al VI-lea, după ce împăratul bizantin Iustinian a construit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserică închinată Maicii Domnului, numită "Sfânta Maria cea Nouă".
Biserica a fost sfinţită la 20 noiembrie 543, iar a doua zi, conform obiceiului, s-a serbat primul hram închinat Aducerii la Templu a Fecioarei Maria.
Ulterior, sărbătoarea ierusalimiteană s-a răspândit în tot spaţiul creştin.
Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este şi prima zi din Postul Crăciunului în care este dezlegare la peşte şi la vin.