Săptămâna Mare
În săptămâna Mare, creştinii îşi amintesc de ultimele zile din viaţa lui Iisus Hristos participând la slujbele deniilor, în fiecare seară.
Articol de Remus Rădulescu, 29 Martie 2010, 13:07
Deniile rememorează suferinţele lui Iisus Hristos şi împrejurarile condamnării sale la moarte, răstignirea pe cruce, mortea şi îngroparea.
Luni şi marţi sunt zile pregătitoare pentru orice credincios in vederea înţelegerii sensului venirii lui Hristos in lume, a patimilor si morţii sale, anume acela de a birui pacatul si moartea prin jerfa de Sine.
Miercuri este ziua în care Iuda L-a vândut pe Iisus fariseilor, pe 30 de de arginti.
Joi este ziua în care a avut loc Cina cea de Taina. Cu o zi inainte de Jertfa Sa, Domnul a lăsat Liturghia ca mod de a împărtăşire cu trupul şi sângele său.
Joi seara are loc în fiecare biserică Denia celor 12 Evanghelii, la care se citesc textele din Noul Testament în care sunt relatate Patimile lui Iisus.
Vineri este ziua în care Iisus a fost biciuit, batjocorit de soldaţii romani şi de popor, a fost obligat să-şi poarte crucea pe drumul spre Golgota, a fost ţintuit pe cruce, având alaturi doi tilhari. Este ziua in care a murit în chinuri, dupa care a fost ingropat în graba.
Vineri seara se face Denia Prohodului, adica slujba înmormântării lui Iisus, la care credincioşii participă cântând Prohodul.
Aceste zile sunt trăite de creştini cu evlavie încercând să participe cu ceva la suferinţa lui Hristos. Cel mai frecvent mod este dedicarea unui timp mai mare participării la slujbele din biserci, sacrificării din propriul egoism şi atenţia pentru nevoile celorlalţi. E modul creştin de a trăi iubirea, pe care Dumnezeu a arătat-o murind pe Cruce.