Procesiune în Bucureşti cu moaştele Sfântului Brâncoveanu
Osemintele lui Constantin Brancoveanul vor fi purtate în procesiune între Catedrala Patriarhală şi Biserica Sf. Gheorghe Nou, unde se află şi mormântul Domnului martir.
Articol de Remus Rădulescu, 21 Mai 2014, 12:03
Traseul procesiunii este acelaşi ca acum 100 de ani, când osemintele lui Constantin Brâncoveanu au fost purtate de la Catedrala Patriarhală, la Biserica Domniţa Bălaşa, în Piaţa Univeristăţii, până la Biserica Sfântul Gheorghe Nou.
Procesiunea începe, miercuri 21 mai 2014, la ora 15.00 pe Dealul Mitropoliei şi se încheie la Biserica Sfântul Gheorghe Nou în jurul orei 17.00.
Acum 100 de ani osemintele au fost reînhumate. De data aceasta ele vor rămâne la suprafaţă într-o raclă pentru a fi cinstite de credincioşi.
[View the story "Procesiune de Sf. Constantin si Elena #Bucuresti" on Storify]
"Urme care indică decapitarea"
Mormântul lui Constantin Brâncoveanu din Biserica Sfântul Gheorghe Nou a fost deschis la 15 mai de o echipă de arheologi, antropologi şi preoţi, condusă de arheologul Gheorghe Mănucu-Adameşteanu.
Osemintele au fost reidentificate şi s-a ajuns la concluzia că ele aparţin Domnului Constantin Brâncoveanu.
Antropologul Mihai Constantinescu de la Institutul de Antropologie "Francisc Rainer" al Academiei Române a declarat că au fost identificate urme pe mandibulele craniului care indică decapitarea.
Deasemenea, craniul prezintă un orificiu, rezultat în urma străpungerii capului cu o suliţă, după decapitare, pentru a fi expus mulţimii.
Aceste indicii corespund, a spus antropologul, datelor istorice despre decapitarea lui Brâncoveanu în 1714 la Istanbul.
După decapitare, trupurile martirilor Brâncoveani au fost aruncate în Bosfor, iar capetele au fost purtate în suliţi prin oraş, expuse la poarta Seraiului, după care au fost şi ele aruncate în mare.
Creştini din Istanbul au pescuit trupurile martirilor şi le-au înhumat în biserica Mănăstirii Panaghia Kamariotissa de pe insula Halki, unde Constantin Brâncoveanu făcuse mai multe donaţii.
După şase ani, Doamna Maria Brâncoveanu a adus în ţară trupurile martirilor şi le-a înhumat în secret în 12 iulie1720 în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, ctitorită de soţul său.
Traseul procesiunii cu moaştele Sfântului Constantin Brâncoveanu - 21 mai 2014, orele 15.00-17-00:
Sursă: Basilica