Prima zi a anului din punct de vedere religios
În prima zi a anului, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Tăierea Împrejur a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare. Peste 600 000 de români îşi serbează onomastica.
Articol de Remus Rădulescu, 01 Ianuarie 2015, 08:07
1 ianuarie este din punct de vedere creştin ziua în care Pruncul născut în Betleem şi-a primit numele.
Conform tradiţiei iudaice, după 8 zile de la Naşterea Sa, Iisus a fost tăiat împrejur, ca orice orice copil evreu de sex masculin.
Ritualul circumciziunii reprezintă împlinirea Legământului încheiat de Dumnezeu cu poporul evreu, prin patriarhil Avraam.
Numele pe care l-a primit Fiul lui Dumnezeu făcut om, Iisus, vine de la numele evreiesc Iehoşua care înseamnă: „Dumnezeu mântuieşte”.
Numele de Hristos care se va adăuga lui Iisus, indică misiunea celui ce-l poartă şi înseamnă „Cel Uns”. Hristos este traducerea greacă a cuvântului ebraic „Maşiah” – "Unsul lui Dumnezeu".
Sfântul Vasile
Tot la 1 ianuarie este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare, care a trăit în secolul al 4 lea şi a fost episcop în Cezareea, cetate în Asia Mică.
A trăit doar 50 de ani, din care 9 ani a fost arhiepiscop. A lăsat, însă, posteritatii creştine scrieri teologice de mare valoare şi un exemplu strălucit de episcop bun teolog şi bun administrator al vieţii Bisericii.
Pe când trăia ca monah, Sfântul Vasile a redactat "Regulile de viaţă monahală" - o carte păstrată în două versiuni, una mai lungă, alta în rezumat, care au influenţat monahismul răsăritean până astăzi.
Sfântul Vasile era adeptul unei vieţi trăite în comunitate mai degrabă, decât în singuratatea pustiei şi a întemeiat stilul de viaţă monahal chinovial, adică acela în care călugarii trăiesc şi muncesc împreună într-o mănăstire.
În anul 370, Vasile a fost ales episcop de Cezareea. A continuat să scrie în apărarea credinţei ortodoxe, dar, ca episcop, Sfântul Vasile s-a remarcat în primul rând prin slujirea celor nevoiaşi.
El este primul ierarh creştin care a întemeiat spitale şi azile pentru ocrotirea celor săraci şi suferinzi. Aşezămintele întemeiate de el i-au purtat numele: "Vasiliada".