Postul Sfintei Mării
Creştinii ortodocşi şi greco catolici sunt de la 1 august în perioada de 2 săptămâni de pregătire pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Articol de Remus Rădulescu, 02 August 2010, 10:29
De la 1 până la 14 august, creştinii ortodocşi şi greco catolici se abţin de la mâncarea de dulce, de la nunţi şi distracţii.
Sărbătorile mari sunt pregătite în creştinism cu gesturi din partea credincioşilor prin care îşi manifestă recunoştinţa faţă de personajul sărbătorit.
Sfânta Fecioară Maria căreia îi este dedicat postul din prima jumătate a lunii august este omul care s-a ridicat la cea mai înaltă treaptă de sfinţenie. Şi a făcut lucrul acesta prin renunţări.
Copilăria şi-a trăit-o ca fecioară la templu dedicată în totalitate slujirii celor sfinte. La adolescenţă a renunţat la propria voie pentru a accepta voia lui Dumnezeu de a se zămisli în ea pentru a se naşte ca om.
Postul este tot o renunţare personală şi voluntară la alimentele de origine animală şi la distracţii, ca un act de mulţumire pentru ceea ce Maica Domnului a făcut în slujba oamenilor.
Postul în cinstea Maicii Domnului a început să se ţină din secolul al V-lea şi a fost uniformizat ca durată în anul 1166.
Postul Adormirii Maicii Domnului este unul mai aspru decât cel al Crăciunului şi al Sfinţilor Apostoli.
Dezlegare la peşte este într-o singură zi, de Schimbarea la Faţă - 6 august, iar dezlegare la ulei şi vin este doar sâmbăta şi duminica.