Pelerinaj la moaştele Cuvioasei Parascheva
Zeci de mii de credincioşi vin în jurul zilei de 14 octombrie la Iaşi, pentru a se ruga şi închina la moaştele Sfintei Parascheva care se află din 1641 în capitala Moldovei.
Articol de Remus Rădulescu, 13 Octombrie 2011, 10:46
Şiruri de oameni care stau la rând pentru o porţie de sfinţenie. Asta se întâmplă la Iaşi zilele acestea. Va fi ziua Cuvioasei Parascheva la 14 octombrie şi credincioşii merg în pelerinaj.
De ce? Pentru că oamenii au nevoie de un ajutor nelumesc şi cred că-l primesc atingându-se de rămăşiţele unui sfânt. O motivaţie stranie pentru omul modern pragmatic, de-a dreptul prostească pentru un ateu. Un motiv perfect justificat pentru omul care crede în Dumnezeu.
Cuvioasa Parascheva a fost o sfântă care a murit de tânără, dar a trăit atât de curat încât după moarte, trupul său nu s-a descompus.
Omul credincios explică fenomenul prin puterea lui Dumnezeu care suspendă legile fizice şi biologice tocmai pentru a ne spune ceva: că El lucrează în lume şi e prezent chiar dacă oamenii nu-l bagă în seamă. Unii sunt însă receptivi la semnele lucrării lui şi caută chiar întâlnirea cu aceste semne.
Pelerinajul de la Iaşi este o asemenea întâlnire cu sfinţenia. Atingerea de moaşte nu este însă un act magic, sau n-ar trebui să fie. Atingerea se petrece după ore multe de aşteptare şi răbdare.
Pelerinul sacrifică din timpul lui, din somnul, din puterile lui. Şi prin această jertfă el se întâlneşte cu puterea aceea de sus pe care o caută, chiar înainte de a ajunge la racla cu moaşte. Iar atingerea de trupul sfânt este acel concret de care până şi credinţa are nevoie.