Patriarhul Daniel la Adunarea Parlamentară a CE
Patriarhul a ţinut un discurs despre rolul religiei în dezvoltarea dialogului intercultural în Europa.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 13 Aprilie 2011, 11:38
La încheierea vizitei sale la Strasboug, Patriarhul Daniel al BOR a ţinut un discurs pe tema dimensiunii religioase a dialogului intercultural, în cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
In cuvântul său, rostit in limba franceză, PF Daniel a atras atenţia că dimensiunii religioase nu i-a fost acordată atenţia cuvenită în cadrul procesului de construcţie a Europei, deşi această dimensiune este parte esenţială a identităţii europene.
"Între cultul religios şi cultura umană este o legătură fioarte profundă. În timp ce cultul înseamnă cultivarea relaţiei dintre om şi Creatorul divin, cultura înseamnă culltivarea relaţiei dintre om şi creaţia lui Dumnezeu", a spus patriarhul în faţa membrilor Adunării Parlamentare a CE.
Între provocările cu care se confruntă continentul european astăzi, Patriarhul a evidenţiat-o pe cea a migraţiei, care aduce la un loc mase mari de confesiuni diferite şi slăbeşte coeziunea socială. El consideră necesară identificarea unor soluţii pentru stăpânirea acestui fenomen.
Patriarhul a prezentat câteva repere ale dialogului intercultural: "în primul rând, religia este matricea majoră a identităţii europene. De aceea criza profundă pe care o parcurge Europa este înainte de toate o criză de identitate spirituală".
Patriarhula a mintit că valorile Consiliului Europei, adică democraţia, statul de drept şi drepturile omului, îşi au originea în tradiţia religioasă creştină şi iudaică şi că ar trebuie să li se confere acestor valori o profundă motivaţie teologică.
Un alt reper, subliniat de Patriarhul Daniel este educaţia religioasă, care poate juca un rol esenţial în dezvoltarea dialogul interreligios, "un dialog care nu trebuie să devină, însă, o ideologie politică impusă, ci o stare de spirit şi o cultură a vieţii împreună."
Patriarhul a amintit ca, in spiritul dialogului intercultural si interconfesional, la initiativa Patriarhiei Romane la Bucuresti va avea loc pe 14 aprilie o reuniune a celor 18 culte recunoscute oficial in Romania. In urma acestei reuniuni va fi creat un Consiliu Consultativ al cultelor religioase din Romania.
Alături de Patriarhul Daniel, au mai vorbit despre rolul religiei în dialogul dintre culturi, cardinalul Jean-Louis Tauran, preşedintele Consiliului Pontifical pentru dialog inter-religios, profesorul Mehmet Görmez, responsabilul cu afaceri religioase al preşedinţiei turce, rabinul şef al Rusiei, Berel Lazar si prelatul Bernhard Felmberg, reprezentant plenipotenţial al Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania şi din UE.