Parteneriatul Stat-Biserică amendat de mai multe ONG-uri
Institutul de Politici Publice împreuna cu alte organizaţii nonguvernamentale cer Preşedintelui României sa nu promulge legea privind Parteneriatul Stat-Biserică în domeniul asistenţei sociale.
Articol de Remus Rădulescu, 10 Martie 2011, 12:48
Organizaţiile care se opun Parteneriatului recent adoptat de Parlament spun că prin această lege se instituie un monopol al Bisericii asupra serviciilor sociale finanţate de la bugetul de stat.
Institutul pentru Politici Publice (IPP), împreună cu Fundaţia Alpha Transilvană, Fundaţia „Estuar”, Reţeaua Romanian Harm Reduction Network (RHRH), Asociaţia „Alături de Voi”, Federaţia Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România şi Asociaţia Secular Umanistă din România consideră că legea este în contradicţie flagrantă cu principiul competiţiei libere în furnizarea de servicii sociale.
O discuţie pro şi contra Parteneriatului dintre Stat şi Biserică în domeniul asistenţei sociale ascultaţi în emisiunea Actualitatea credinţei din 11.03.2011:
Într-un comunicat de presă semnat de organizaţiile amintite se subliniază că legea adoptată încalcă şi prevederile Convenţiilor internaţionale la care România este semnatară, privitoare la finanţarea din bani publici pentru procesul de instituţionalizare a persoanelor aflate în situaţii vulnerabile.
"Legea Parteneriatului Stat Biserică nu promovează serviciile, ci permite finanţarea construcţiei de instituţii numite aşezăminte sociale, pe lângă unităţile de cult, fără a se specifica condiţii clare privind capacitatea acestora, limitele de finanţare etc", reclamă organizaţiile care se opun promulgării legii în actuala formă.
Parteneriatul Stat Biserică a fost iniţiat de deputata PDL Raluca Turcan şi suţinut de parlamentarii PDL. El a fost adoptat de Camera Deputaţilor (camera decizională) cu 254 de voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".
Legea prevede că Statul poate finanţa prin Ministerul Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale, în proporţie de 80% proiectele sociale iniţiate de Cultele recunoscute din România.
Beneficiarii acestor proiecte sunt copiii aflati in dificultate (orfani, din familii cu risc social, bolnavi sau cu handicap), persoanele vârstnice lipsite de venituri şi familiile sărace.
Legea prevede şi înfiinţarea de Comisii mixte în teritoriu compuse din reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale şi ai cultelor reprezentative în zona respectivă, care să selecteze programele de asistenţă socială propuse de culte.
Alegerea proiectelor pentru finanţare de la buget va fi făcută de un Consiliu consultativ pentru Parteneriatul Social din care vor face parte câte un reprezentat al fiecărui cult, reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale în domeniul asistenţei sociale, reprezentanţi a trei Minstere (Muncii, Sănătăţii şi Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional) şi membrii independenţi propuşi de Parlament.
Iniţiatoarea legii, deputata Raluca Turcan, spune că Parteneriatul urmăreşte ca "potenţialul de asistenţă socială al unităţilor de cult să fie mai mai bine valorificat" şi că proiectul raspunde nevoilor de asistenţă socială sporită in perioada actuală de criză economică.
Biserica implicată în acţiuni filantropice
În ultimii 20 de ani, Bisericile din România s-au implicat în asistenţa socială.
BOR are în prezent 450 de instituţii social-filantropice (fundaţii, cantine sociale, aşezăminte pentru copii şi vârstnici, centre medico-sociale, centre pentru victimele violenţei familiale şi ale traficului de persoane), de serviciile carora în 2010 au beneficiat peste un milion de persoane şi familii, conform raportului prezentat de Patriarhia Română la 15 februarie 2011 în cadrul Adunării Naţionale Bisericeşti. Aceste instituţii sunt organizate în Federaţia Filantropia.
În acelaşi raport, se menţionează că, pentru susţinerea activităţilor social-filantropice şi pentru sprijinirea sinistraţilor, în anul 2010, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproximativ 50.000.000 lei.
În prezent, Sectorul Social-Filantropic al Administraţiei Patriarhale şi Federaţia Filantropia sunt parteneri în 6 proiecte finanţate din fondurile europene.
Biserica Catolică îşi desfăşoară activitatea filantropică prin intermediul Confederaţiei Caritas, care are filiale în mai multe oraşe din ţară. Confederaţia desfăşoară programe de îngrijire la domiciuliu a persoanelor vârstice, de asistenţă a persoanelor cu sindrom down, de prevenire a consumului de droguri şi de intervenţie în situaţii de urgenţă.