Papa Benedict al XVI-lea se retrage la 28 februarie 2013
Papa a făcut anunţul retragerii în limba latină în faţa cardinalilor întruniţi la Vatican, în-trun Consistoriu pentru canonizarea unor sfinţi.
Articol de Remus Rădulescu, 12 Februarie 2013, 11:16
Anunţul făcut de papa Benedict al XVI-lea la 11 februarie 2013 că se retrage din slujirea de papă nu s-a mai auzit în Biserica catolică din 1294. Atunci papa Celstin al V-lea făcea celaşi gest, de se retrage la propria iniţiativă.
Motivul papei Benedict al XVI-lea, care are 86 de ani, este vârsta înaintată şi slăbiciunea fizică.
Anunţul retragerii făcut de papa Benedict al XVI-lea
"Dragi Fraţi,
v-am convocat pentru acest consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, dar şi pentru a vă comunica o decizie de mare importanţă pentru viaţa Bisericii. După ce mi-am cercetat cugetul de mai multe ori înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru exercitarea în mod adecvat a slujirii petrine.
Sunt foarte conştient că această slujire, prin esenţa ei spirituală, trebuie să fie îndeplinită atât prin faptă şi cuvânt, dar nu mai puţin prin suferinţă şi rugăciune. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, supusă unor schimbări rapide şi agitată de chestiuni de mare relevanţă pentru viaţa de credinţă, pentru a conduce Barca lui Petru şi a vesti Evanghelia, este necesară vigoarea atât a trupului cât şi a sufletului, vigoare care, în ultimele luni, în mine a scăzut în aşa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a administra bine slujirea ce mi-a fost încredinţată.
De aceea, pe deplin conştient de gravitatea acestui act, în deplină libertate, declar că renunţ la slujirea de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, ce mi-a fost încredinţată de cardinali la 19 aprilie 2005, astfel că, de la 28 februarie 2013, la ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfântului Petru, va fi vacant şi va trebui să fie convocat conclavul, de cei cărora le revine aceasta, pentru alegerea noului Suveran Pontif.
Dragi Fraţi, vă mulţumesc din adâncul inimii pentru toată dragostea şi munca cu care aţi dus împreună cu mine greutatea slujirii mele, şi vă cer iertare pentru toate defectele mele. Acum să încredinţăm Sfânta Biserică în grija Marelui ei Păstor, Domnul Nostru Isus Cristos, şi să o implorăm pe Sfânta Maică Maria, pentru ca ea să asiste cu bunătatea ei de mamă pe Părinţii Cardinali în alegerea noului Suveran Pontif. În ce mă priveşte, şi în viitor, vreau să slujesc din toată inima, printr-o viaţă dedicată rugăciunii, Sfânta Biserică a lui Dumnezeu."
Benedict XVI
Vatican, 10 februarie 2013
Ascultă anunţul papei în limba latină:
Decizia papei benedict al XVI-lea de a se retrage din scaun corespunde canoanelor Bisericii catolice care prevăd că un pontif poate să demisioneze cu condiţia ca retragerea "să fie făcută în mod liber şi manifestată în mod regulamentar, fără însă să fie acceptată de cineva" (Codexul de Drept Canonic roman, Canonul 332)
Toată lumea suprinsă de retragerea papei
Papa i-a luat prin surpindere cu anunţul său în primul rând pe cardinalii cu care participa la Consistoriul din 11 februarie 2013.
Foarte puţin dintre colaboratorii săi apropiaţi au ştiu de decizia papei de a se retrage.
Arhiepiscopul romano catolic de Bucureşti, Ioan Robu, a declarat pentru RRA că dincolo de surpiză, retragerea Papei Benedict al XVI-lea este un gest de curaj şi responsabilitate şi că reacţia oamenilor va fi de admiraţie.
"Gestul de astăzi al Sf. Părinte Benedict al XVI-lea înseamnă responsabilitate, curaj, realism, pentru că aşa cum l-am cunoscut, el a iubit şi iubeşte Biserica şi pentru că iubeşte Biserica face acest pas.
"Cred că după ce mai scade din intensitate surpriza acaesta după aceea va creşte mai mult admiraţia pentru curajul său şi pentru responsabilitatea pe care şi-a asumat-o acum în faţa Bisericii, în faţa lui Dumnezeu",a mai declarat Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Prea Sfinţia Sa, Ioan Robu.
Ascultă interviul acordat în exclusivitate la RRA de Arhiepiscopul Ioan Robu după anunţul papei de retragere:
Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisercii Greco-catolice
din România îndeamnă la credinţă şi speranţă, cele două chei prin care poate fi descifrată atitudinea papei.
"Papa Benedict, printr-un gest de curaj şi responsabilitate, ne face dovada că este profund conştient de limitele persoanei umane, ne demonstrează prin umilinţă adevărata măreţie a omului care cunoaşte timpurile în care trăieşte Biserica, ne face să înţelegem care trebuie să fie atitudinea fiecăruia în faţa puterii, ne demonstrează încă o dată cât de măreţ a fost Isus pe cruce. precizează într-un comunicat cardinalul Lucian Mureşan.
Un nou papă până la 24 martie
Papa se va retrage la 28 februarie 2013, ora 20.00, când scaunul de episcop al Romei va deveni vacant şi vor intra în vigoare procedurile pentru alegerea unui nou papă.
Cardinalii care au sub 80 de ani se vor reuni în conclav şi vor alege un nou suveran pontif, probabil înainte să înceapă Săptămâna sfântă, adică până la 24 martie 2013, Duminica Floriilor în Biserica romano catolică.