"Neam şi mântuire" - dezbatere la RRA
Filosoful Sorin Lavic, teologul Radu Preda şi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române Vasile Bănescu au discutat despre sensurile sintagmei "mântuirea neamului".
Articol de Cristian Curte, 26 Mai 2016, 06:41
Mântuirea este pe buzele oricărui creştin. Este ţelul ultim către care se îndreaptă, sau ar trebui să se îndrepte, toate rugăciunile. Dar cum se realizează ea? Individual sau în grup?
Într-un limbaj mai arhaic, ne mântuim cu neam cu tot, ori fiecare pe măsura a ceea ce realizează? Această dezbatere este cu atât mai actuală cu cât sintagma de "mântuire a neamului" face parte şi din titulatura noii Catedrale Patriarhale, care a fost criticată inclusiv din acest punct de vedere.
La emisiunea "Biserica şi Societatea", filosoful Sorin Lavric şi teologul Radu Preda susţin că, deşi mântuirea ca împlinirea umanului în creştinism, se realizează personal, neamul reprezintă contextul relaţional în care ea se împlineşte.
În aceeaşi emisiune, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu afirmă că termenul de "mântuirea neamului" din numele noii Catedrale patriarhale trebuie înţeles în contextul istoric al începutului secolului trecut, şi anume de "izbăvire, eliberare" de sub o dominaţie străină.
Audio: dezbaterea "Biserica şi societatea" din 25 mai 2016.