Mizele întâlnirii istorice dintre papa Francisc şi Patriarhul Chiril
Papa Francisc şi patriarhul Chiril al Moscovei se întâlnesc pe aeroportul internaţional din Havana într-o întrevedere istorică ce se va încheia cu semnarea unei declaraţii comune.
Articol de Remus Rădulescu, 12 Februarie 2016, 09:39
Papa Francisc şi Patriarhul Chiril al Moscovei îmbrăţişaţi – va fi imaginea simbol ce va rămâne după întâlnirea de la Havana de astăzi, o imagine ce va vorbi despre angajarea catolicismului şi ortodoxiei pe drumul unui dialog pentru regăsirea unităţii.
Întâlnirea este pregătită de 20 de ani, dar a fost amânată de nerezolvarea unor probleme existente între cele două Biserici: acţiunile Bisericii Greco Catolice din Ukraina şi prozelitismul misionarilor catolici în Rusia, reclamate de Patriarhia Moscovei.
În 1997, o întâlnire dintre papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei era pe punctul să aibă loc în Austria, dar cererea expresă a Patriarhiei ruse de a fi discutate aceste probleme nu a fost acceptată de papă şi întrevederea a fost anulată.
Acum, deşi obstacolele nu au fost depăşite, adică problemele vechi încă există, Patriarhul Chiril a acceptat să se întâlneasscă cu papa Francisc, întrucât "situaţia creştinilor din Orientul Apropiat şi din Africa Centrală şi de nord, persecutaţi de extremişti reclamă măsuri uregente şi o mai apropiată cooperare între Biserici", după cum a declarat Mitropilitul Hilarion, şeful Departamanetului de relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei.
Dealtfel declaraţia comuna, care va fi semnată de papă şi de patriarhul rus, va viza susţinerea creştinilor persecutaţi şi afirmarea necesităţii unui răspuns creştin comun în faţa tendinţei de marginalizare a religiei în Europa.
Pe de altă parte, patriarhul Chiril acceaptă să se întâlnească cu papa Francisc, cu câteva luni înainte de convocarea Marelui Sinod Panortodox în insula Creta (iunie 2016), exploatând oportunitatea de a se afirma ca un lider ortodox global, loc pe care-l revendică în detrimentul poziţieie simbolice pe care o deţine Patriarhul ecumenic de Constantinopol.
În prezent, Patriarhul Chiril este păstorul a 150 de milioane din totalul de 260 de milioane de ortodocşil din întreaga lume, ceea ce reprezintă aproape 60%.
Întâlnire pe un teren neutru
Cei doi lideri religioşi au ales să se întâlnească în Cuba întrucât amândoi se află în acelaşi timp în vizită în ţări din America Latină.
Dincolo de această motivaţie conjuncturală, Patriarhia Moscovei a subliniat că a fost evitată Europa ca loc întâlnire, întrucât bătrânul continent este spaţiul unor diviziuni creştine istorice.
Mitropolitul Hilarion, şeful Departamentului de relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei a oferit şi o motivaţie simbolică: "A fost aleasă Lumea nouă în speranţa deschiderii unei noi pagini în relaţiile dintre cele două Biserici".
În noiembrie 2014, după o întâlnire cu Patriarhul ecumenic Bartolomeu la Istanbul, papa Francisc a a firmat că este gata să se întâlnească cu patriarhul Chiril oricând şi în orice loc va fi ales de Patriarhia Moscovei.