Mesaje pastorale de Crăciun
De sărbătoarea Naşterii Domnului, ierarhii Bisericilor creştine adresează scrisori pastorale care sunt citite în biserici în prima sau a doua zi de Crăciun.
Articol de Remus Rădulescu, 23 Decembrie 2013, 12:34
PF Daniel, Patriarhul BOR: "Întrucât lumea a fost creată din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stăpân peste tot pământul (Cf. Facerea 1, 28), ne revine responsabilitatea pentru întreaga natură, care trebuie mereu cultivată ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi şi pentru generaţiile viitoare."
Patriarhul Daniel dedică un pasaj din mesajul pastoral ecologiei, trăgând un semnal de alarmă în ceea ce priveşte comportamentul faţă de natura: "Dacă noi consumăm totul şi degradăm totul din natură (creaţie), dovedind lipsă de respect sau nerecunoştinţă faţă de Creator şi nepăsare faţă de darurile primite de la El, ce transmitem generaţiilor viitoare? Binecuvântare sau poluare? Pământ lucrat şi sfinţit sau pământ degradat şi pustiit?"
Plecând de la constatarea că Naşterea Domnului a creat bucurie în primul rând în rândul celor care veghează: păstori şi îngeri, Patriarhul Daniel îndeamnă la rugăciune şi priveghere: "Părinţii veghează la leagănul copiilor, dascălii veghează la educarea tinerilor, profesorii veghează la formarea studenţilor, medicii veghează la vindecarea bolnavilor, conducătorii înţelepţi veghează la bunul mers al cetăţii, iar preoţii veghează la mântuirea sufletelor credincioşilor."
IPS Ioan Robu, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti: "Aşteptarea Crăciunului ne oferă încă o dată prilejul să intrăm... în lumea invizibilă din noi, ca să medităm adevărurile de bază ale credinţei noastre, care exprimă dragostea lui Dumnezeu faţă de noi."
Cuvântul lui Dumnezeu prezent în Scripturi şi întrupat la Crăciun este singurul care dă speranţă omului, spune IPS Ioan Robu în mesajul său pastoral.
Este speranţa "care vine de la Dumnezeu şi nu de la oameni şi care rezonează în conştiinţa că ceea ce în noi este dumnezeiesc nu poate fi satisfăcut de nimic din ceea ce-i omenesc, material, vizibil."
De aceea, Naşterea lui Hristos oferă încă o lecţie, subliniază IPS Ioan Robu: "sărbătorind naşterea lui Isus din Fecioara Maria, celebrăm şi speranţa noastră fermă că după această viaţă pământească, ne vom naşte pentru Cer, pentru o veşnică şi fericită comuniune cu Dumnezeu."
IPS Teofan , Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei: "Ne gândim, în primul rând, la fraţii noştri creştini ortodocşi din Siria care au trăit anul acesta, 2013 de la Naşterea lui Hristos, groaza unei prigoane tot atât de sângeroase ca cele de pe vremea lui Diocleţian sau Stalin."
Mitropolitul Teofan constată că de la venirea lui Hristos în lume şi până astăzi, "credinţa creştină s-a confruntat cu o vrăjmăşie continuă." El îi aminteşte pe creştinii din Siria şi Africa prigoniţi încă în anul 2013.
În faţa acestor greutăţi, ierarhul întrevede singurele atitudini creştineşti posibile: starea de veghe prin rugăciune şi iubirea.
"A iubi <<cu fapta şi cu adevărul>> înseamnă: rugăciune neîncetată pentru toţi, în special pentru vrăjmaşi, fapta cea bună pentru cel aflat în nevoie, cunoaşterea şi trăirea adevărului de credinţă, propovăduirea Evangheliei lui Hristos celor care nu-L cunosc îndeajuns sau Îi sunt potrivnici, solidarizarea cu cei care suferă din cauza credinţei lor sau a nedreptăţilor de orice fel", spune Mitropolitul Teofan în Scrisoarea sa pastorală.
El face şi un apel către guvernanţi pentru apărarea valorilor tradiţionale ale familiei: "Familia creştină, formată din bărbat, femeie şi pruncii lor, să fie apărată ca bunul cel maide preţ, împreună cu credinţa şi valorile neamului."