Marele Mucenic Gheorghe - unul dintre cei mai populari sfinţi
Creştinii îl sărbătoresc la 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al Forţelor terestre române. De ziua Sfântului Gheorghe peste 1.100.000 de români se serbează.
Articol de Remus Rădulescu, 23 Aprilie 2014, 08:43
Marele Mucenic Gheorghe este un sfânt foarte popular în întreaga creştinătate pentru cel puţin 2 motive: numele său şi caracterul său.
Numele Sfântului Gheorghe este legat de lucrul pământului, îndeletnicire a multor oameni. "Gheorghe", în limba greacă înseamnă agricultor, numele celei mai frecvente meserii în trecut.
Admiraţia pentru Sfântul Gheorghe e datorată însă caracterului acestui personaj.
Era ofiţer de rang înalt în armata romană la sfârşitul secolului al III-lea. Era creştin.
Politica imperială era ostilă creştinilor. Pe seama lor erau puse insuccesele militare. Nu pentru că nu ar fi luptat la fel de bine ca ceilalţi, ci pentru că refuzau să participe la jertfele aduse zeului războiului, ritualuri care precedau orice luptă.
De pe poziţia sa de ofiţer, Gheorghe a luat apărarea camarazilor săi creştini, spunând superiorilor că ei cred în Iisus Hristos şi că nu pot să se închine unor statui.
Această opinie exprimată public a stârnit desigur indignarea generalilor romani care l-au acuzat pe Gheorghe de nesupunere faţă de împărat.
A fost închis şi forţat să-şi schimbe părerea. Gheorghe a rămas neclintit în credinţa sa. A fost executat prin decapitare la 23 aprilie anul 303.
De atunci, creştinătatea admiră curajul, tăria de caracter, puterea de sacrificiu şi credinţa Sfântului Gheorghe. Pentru el a contat mai mult decât orice integritatea sa morală.
Avea o poziţie socială confortabilă, o situaţia materială pe măsură. Avea însă şi o credinţă care nu era deloc confortabilă pentru puternicii acelei vremi.
Gheorghe a avut puterea să renunţe la confortul acestei lumi pentru a câştiga veşnicia. Şi a câştigat-o, dacă întreaga creştinătate îl cinsteşte, încă, după 1700 de ani.