Învierea Domnului - cea mai mare sărbătoare creştină
Creştinii se află în cele trei zile se sărbătoare a Paştilor. Până la Înălţarea Domnului, credincioşii înlocuiesc salutul obişnuit cu "Hristos a înviat! - adevărat a înviat!"
Articol de Remus Rădulescu, 19 Aprilie 2014, 18:05
La miezul nopţii, credincioşii au participat la slujba Învierii Domnului, o slujbă specială care se oficiază în aer liber, în faţa bisericilor.
În cadrul ei, preoţii au oferit lumină, gestul simbolic de transmitere a veştii că Hristos a înviat. Conform credinţei creştine, cât timp a stat în mormânt, Iisus Hristos a coborât cu sufletul la iad, ducând lumina mântuirii celor drepţilor din Vechiul Testament, care-l aşteptau pe Mesia.
Lumina pe care au primit-o credincioşii în noaptea de Paşti este simbolul acelei lumini cu care Iisus Hristos a împrăştiat întunericul mormântului şi al iadului.
Liturghia Învierii a avut loc în timpul nopţii, astfel încât duminică dimineaţa nu se mai oficiază în biserici Liturghia.
La miezul zilei, creştinii participă la Vecernia Învierii, o slujbă numită popular şi „A doua Înviere”. Numele i se trage de la faptul că prin arătarea către ucenici, Învierea Domnului, ca realitate obiectivă, devine şi un adevăr subiectiv, crezut şi acceptat de cei care au găsit mormântul gol.
În cadrul Vecerniei Învierii Domnului este citit în mai multe limbi fragmentul evanghelic ce relatează arătarea lui Iisus Hristos către Apostoli după Înviere la Ierusalim.
Proclamarea evangheliei în mai multe limbi are rostul de a sublinia universalitatea credinţei în Înviere.
Sărbătoarea Învierii Domnului, cea mai mare în creştinism, este singura căreia i se dedică trei zile de sărbătoare.
În a doua zi de Paşti, în Biserici se oficiază aceeaşi slujbă care a avut loc în noaptea Învierii şi Sfânta Liturghie.
Veştmintele preoţilor sunt de culoare albă şi la fel odăjdiile folosite în Biserică. Preoţii poartă în mână, atunci când binecuvintează în timpul slujbelor, aceeaşi lumănare aprinsă cu care au împărţit lumină în Noaptea de Paşti.
În săptămâna de după Paşti numită luminată, totul stă sub semnul luminii, simbolul Învierii lui Hristos.
Salutul obişnuit este înlocuit până la Înălţarea Domnului (a 40-a zi după Paşti) cu un salut mărturisire: "Hristos a înviat! - Adevărat a înviat!", care exprimă public credinţa în Înviere.