Întrunire ortodoxă la cel mai înalt nivel la Istanbul
Capii Bisericilor Ortodoxe discută despre întrunirea sinodului panortodox în cadrul unei Sinaxe convocate de Patriarhul ecumenic. BOR este reprezentată de Patriarhul Daniel.
Articol de Remus Rădulescu, 06 Martie 2014, 20:14
Reprezentanţii celor 13 Biserici Ortodoxe Autocefale împreună cu Patriarhia ecumenică, încearcă în intervalul 6-9 martie 2014, să definitiveze agenda viitorului sinod panortodox şi procedurile prin care se vor lua decizii la această mare adunare a Ortodoxiei.
Necesitatea întrunirii unui sinod reprezentativ pentru toate Bisericile Ortodoxe a fost promovată în urmă cu 100 de ani.
De atunci, mai multe comisii interortodoxe s-au întrunit pentru pregătirea sinodului, dar viziunile diferite asupra temelor de discutat a făcut imposibilă până acum convocarea sinodului panortodox.
Patriarhul Daniel: "Bisericile ortodoxe dialoghează mai mult cu alte Biserici decât între ele."
În deschiderea Sinaxei ddin Catedrala "Sf Gheorghe" a Patriarhiei Ecumenice, toşi întâistătătorii au ţinut câte un scurt cuvânt.
Patriarhul Daniel al BOR a spus că "sinaxele panortodoxe ar trebui organizate cel puţin odată la doi ani, pentru intensificarea comuniunii, cooperării şi solidarităţii panortodoxe azi."
Patriarhul român a remarcat că "în mod paradoxal Bisericile Ortodoxe Autocefale cultivă azi mai mult dialogurile oficiale internaţionale cu alte Biserici decât dialogul şi cooperarea între ele."
Patriarhul Daniel a subliniat trei mari provocări ale lumii de astăzi în faţa Ortodoxiei: secularismul sau indiferentismul religios, fenomenul migraţiei, care generează noi probleme sociale şi pastorale, şi criza economică şi financiară, care cheamă la mai multă solidaritate cu oamenii săraci, bolnavi şi singuri.
O premieră în relaţiile inter-ortodoxe
Sinaxa (adunarea) convocată de Patriahul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, i-a reunit la sediul Patriarhiei Ecumenice pentru prima dată pe toţi Patriarhii şi întâistătorii Bisericilor Ortodoxe.
Până acum, au mai avut loc întâlniri interortodoxe, dar împrejurările şi diversele neînţelegeri dintre Biserici au făcut imposibilă reunirea tuturor conducătorilor de Biserici Ortodoxe.
Şi de data aceasta, participarea unor patriarhi era incertă, dar până la urmă toţi au considerat că întrunirea este prea importantă ca să lipsească.
Însăşi participarea patriarhului român nu era sigură din cauza neînţelegerilor pe care Patriarhia Română le-a avut cu Patriarhia Ierusalimului.
Odată restabilită comuniunea dintre cele două Patriarhii, la 3 februarie 2014, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis că Patriarhul Daniel poate participa la întâlnirea de la Constantinopol organizată de Patriarhia ecumenică.
Patriarhul Chiril al Moscovei şi a toată Rusia a invocat iniţial faptul că data întrunirii a fost aleasă în mod nepotrivit pentru începutul Postului Mare, când în mod tradiţional, patriarhul rus participă zilnic la un program liturgic special.
Cu toate acestea, şi Patriarhul Daniel şi Patriarhul Chiril participă la adunarea panortodoxă de la Istanbul.
Cei 13 Patriarhi şi Arhiepiscopi de Biserici Ortodoxe Autocefale sunt reprezentanţii a aproximativ 260 milioane de credincioşi ortodocşi din întreaga lume.