Grigorie Decapolitul - Sfântul de la Mânăstirea Bistriţa
Sfântul Grigorie a luptat pentru cinstirea icoanelor în creştinism
Articol de Cristian Curte, 20 Noiembrie 2009, 10:52
Grigorie Decapolitul este cunoscut românilor pentru moaştele sale făcătoare de minuni, de la mânăstirea Bistriţa din judeţul Vâlcea. Ele au ajuns acolo aduse în ţară de banul Barbu Craiovescu, în anul 1498 şi de atunci se află aşezate spre închinare oricărui credincios.
Viaţa sa pământească n-a avut însă vreo legătură cu pământul românesc. A trăit în regiunea Decapole, astăzi în răsăritul Turciei, la sfârşitul secolului al VIII-lea şi începutul secolului al IX-lea.
Sfântul a luptat contra autorităţilor Imperiului Bizantin, împotriva episcopilor şi a preoţilor care s-au împotrivit cultului icoanelor. La un moment dat a avut o dispută chiar cu stareţul propriei mânăstiri.
De acea a părăsit-o pentru a merge în alta, în care egumen era unchiul său din partea mamei. De aici va pleca în pustiu unde va ajunge să dobândească un mare dar împotriva demonilor. Îl va manifesta apoi exorcizand îndrăciţi dar şi vindecând mai mulţi bolnavi.
Va călători la Constantinopol şi Roma legându-şi numele de lupta pentru cinstirea Sfintelor Icoane. A murit în capitala Imperiului Bizantin în anul 842, la 20 noiembrie, zi în care atât credincioşii ortodocşi cât şi cei greco-catolici îl sărbătoresc.
După moarte, la mormântul său au fost săvârşite multe minuni, care împreună cu mărturisirea dreptei credinţe au dus la canonizarea sa.
Mănăstirea Bistriţa Olteană Racla cu moştele Sfântului Grigorie Decapolitul