Episcopii catolici îngijoraţi de stadiul retrocedărilor
Conferinţa Episcopilor din România cere statului să aplice legea în privinţa retrocedărilor proprietăţilor şi locaşurilor de cult confiscate de regimul comunist.
Articol de Remus Rădulescu, 11 Mai 2012, 12:16
Episcopii catolici români întruniţi în sesiune de primăvară la Blaj, în zilele de 8-10 mai, şi-au exprimat îngrijorarea pentru situaţia proprietăţilor şi a locaşurilor de cult încă neretrocedate.
Ei sunt nemulţumiţi că "reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române se opun aplicării legii şi îşi instigă proprii credincioşi", se precizează într-un comunicat al Conferinţei Episcopale.
Cel mai recent conflict dintre greco-catolici şi ortodocşi a avut loc la Vărşad, judeţul Bihor, unde Biserica a fost retrocedată parohiei greco-catolice în urma unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile.
Punerea în execuţie a deciziei s-a făcut prin intervenţia jandarmilor care au fost nevoiţi să-i apere pe greco-catolici de ortodocşii care nu au fost de acord cu retrocedarea bisericii.
Episcopii catolici şi-au exprimat în acest context "surprinderea faţă de refuzul Bisericii Ortodoxe Române de a accepta slujirea alternativă în bisericile greco-catolice confiscate de regimul comunist, în timp ce, în Occident, fraţii ortodocşi folosesc pentru uz liturgic sute de biserici puse la dispoziţie de Biserica Catolică",se spune în comunicatul emis de CER.
De asemenea, Conferinţa Episcopilor catolici români cere imperios ca două catedrale care au aparţinut greco catolicilor, cele din Baia Mare şi din Gherla, să fie restituite.
Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România.
Un dialog dificil între cele două Biserici
Neînţelegerile dintre ortodocşi şi greco-catolici provocate de litigiile patrimoniale durează de 22 de ani. Până în 2004 cele două Biserici au purtat un dialog pe probleme patrimoniale, întrerupt însă de partea ortodoxă întrucât greco catolicii apelau în paralel la justiţie pentru retrocedarea locaşurilor de cult.
În iulie 2010, Sinodul Ortodox a solicitat Bisericii Greco-catolice reluarea dialogului. Partea greco-catolică a răspuns un an mai târziu, punând cinci condiţii între care şi aceea ca BOR să condamne public decretul din 1948 de desfiinţare a Bisericii Greco-catolice „ca fiind un act nedrept, abuziv şi criminal îndreptat contra Bisericii şi credincioşilor greco-catolici, şi să se disocieze de efectele lui.”
Până în prezent, a fost desemnată doar componenţa celor două comisii de dialog, neexistând nicio întâlnire între cele două părţi.