Duminica Ortodoxiei
Creştinii ortodocşi şi greco catolici sărbătoresc în prima Duminică a Postului Mare victoria credinţei drepte împotriva ereziilor.
Articol de Remus Rădulescu, 21 Februarie 2010, 08:33
Duminica Ortdoxiei a fost pentru prima dată sărbătorită în anul 843, atunci când episcopii creştini adunaţi în sinod la Constantinopol au adoptat un document care condamna toate ereziile primelor 8 secole creştine.
De atunci prima duminică a Postului mare este ziua Ortodoxiei, adică a triumfului credinţei drepte împotriva erorilor doctrinare.
Ultima erezie condamnată a fost cea care se împotrivea icoanelor - iconoclasmul, iar Duminica ortodoxiei este şi ziua care marchează terminarea unei dispute de 100 de ani în jurul cinstirii icoanelor în Biserică.
În Biserica Ortodoxă Română, patriarhul Iustinian Marina (1948-1977) a instituit tradiţia ca, în Duminica Ortodoxiei, în toate bisericile de parohie şi mănăstiri, să fie colectat Fondul Central Misionar - sume de bani destinate activităţilor misionare şi operei social-caritative ale Bisericii.
Cu această ocazie Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a emis o scrisoare pastorală care este citită în biserici.
În Pastorala semnată de toţi membrii Sfântului Sinod se spune că "Fondul Central Misionar ajută an de an eparhiile Bisericii noastre si aşezămintele ei de binefacere să împlinească cele mai arzătoare trebuinţe de adăpost, de hrană şi îmbrăcăminte, de îngrijire a celor bătrâni sau copii abandonaţi, a celor bolnavi sau suferinzi (handicapaţi), de cercetare a celor închişi sau robiţi de patimi, de sprijinire a parohiilor sărace sau a eparhiilor din străinătate, care se străduiesc din răsputeri să răspundă nevoilor fraţilor noştri răspândiţi în lume."
În Duminica Ortodoxiei, la Biserica Icoanei din Bucureşti, credincioşii participă la o procesiune religioasă pe străzile din jurul bisericii şi asistă la slujba sfinţirii icoanelor oficiată în Parcul Grădina Icoanei.