Dialog cu un cardinal despre Dumnezeu
Cardinalul italian Gianfranco Ravasi şi intelectualul român Horia Roman Patapievici au dezbătut public la Ateneul Român pe teme de credinţă şi cultură.
Articol de Remus Rădulescu, 12 Octombrie 2011, 21:41
"Putem vorbi împreună despre Dumnezeu?" - întrebarea generică a dialogului dintre cardinalul Gianfranco Ravasi şi Horia Roman Patapievici avea deja un răspuns afirmativ, înainte să fie pusă.
Deşi retorică, întrebarea a incitat curiozitatea multor bucureşteni, care au umplut marţi 11 octombrie Ateneul Român pentru a asculta un dialog între un prelat catolic şi un intelectual român.
Cardinalul Gianfranco Ravasi este preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, echivalentul unui ministru al Culturii la Vatican. De anul trecut a iniţiat un dialog cu cei care nu cred, dialog ce poartă un titlu inspirat din antichitate: „Curtea neamurilor”.
Înainte de Hristos, la Ierusalim exista un spaţiu în afara Templului, unde păgânii, neamurile, puteau sa asculte serviciul divin al evreilor care se întâmpla dincolo de zid.
Cardinalul Gianfranco Ravasi spune că astăzi lucrurile s-au schimbat. Există trei curţi: una în care sunt cei ce cred în Dumnezeu, alta în care sunt ateii aflaţi în căutare, iar al treilea spaţiu în care se găsesc indiferenţii, superficialii, cei pentru care religia este irelevantă.
Ascultă un fragment din dialogul public de la Ateneul român:
Cardinalul italian consideră însă că între credincioşi există o categorie inferioară ateilor care-şi pun întrebări. Este cea a "credincioşilor incolori, fără identitate, fără chip, care au doar o practică religioasă vagă, pentru care credinţa nu smulge ceva din coştiinţă, nu influenţează viaţa. Aceşti credincioşi căldicei sunt aproape inferiori faţă de ateii care simt problema lui Dumnezeu, chiar dacă o simt într-un mod polemic, dar o fac în mod serios".
În faţa publicului din Ateneul Român, partenerul de dialog, Horia Roman Patapievici a schiţat un scenariu ipotetic în cazul revenirii lui Iisus Hristos pe pământ. El spune că, la fel ca-n scena "Marelui Inchizitor" descrisă de Dostoievski, astăzi, dacă ar veni Hristos şi ar fi invitat la un talk-show televizat, audienţa ar fi mică, pentru că omul de astăzi nu-l mai găseşte "cool" pe Iisus Hristos.
În replică, Gianfranco Ravasi e convins, totuşi, că chiar şi în omul de astăzi, manipulat mediatic şi tehnologic, există sămânţa de umanitate care-l face să vibreze la valorile autentice.
Cardinalul italian e convins că un dialog dintre credincioşi, atei şi indiferenţi e necesar şi că el trebuie să plece de la acea sămânţă de demnitate umană care se găseşte chiar şi în cel mai mare criminal, precum şi de la nevoia profundă a omului de a aparţine unei comunităţi.
Această nevoie a identificat-o prelatul italian în participarea atâtor oameni la forumurile de pe internet, care sunt de fapt comunităţi virtuale. Dar a accentuat că aceste comunităţi nu satisfac pe deplin nevoia omului de apartenenţă la un grup, pentru că-l lipsesc pe om de relaţia vie care presupune să vezi chipul celuilalt.
Ineditul dialogului public dintre cardinalul Gianfranco Ravasi şi Horia Roman Patapievici vine din faptul că în România de astăzi nu se apelează la acest exerciţiu al dialogului dintre ierarhia bisericească şi intelectualitatea mai mult sau mai puţin credincioasă.