Decizie de ultimă oră: Marele sinod panortodox va avea loc în Creta
Reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe s-au întrunit la Geneva într-o Sinaxă pregătitoare a marelui Sinod panortodox care ar putea fi convocat anul acesta.
Articol de Remus Rădulescu, 25 Ianuarie 2016, 13:20
O primă decizie a Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe de la Geneva a fost privitoare la locul în care va fi convocat sinodul.
Dacă iniţial, dorinţa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu era ca sinodul să aibă loc la Istanbul, vechiul Constantinopol, la întânirea de la Geneva s-a hotărât ca insula Creta din Grecia să fie locul în care să se întrunească Sinodul Panortodox, anul acesta după Rusalii (luna iunie).
Schimbarea locului a fost determinată de "împrejurările obiective extraordinare" evidenţiate de Patriarhul Chiril al Moscovei. El a invocat criza politică dintre Turcia şi Federaţia Rusă care l-ar împiedica să meargă la Istanbul, menţionează Agenţia greacă de presă Romfaia.
Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, îm timpul vizitei la Paraclisul comunităţii româneşti din Geneva, duminică, 24 ianuarie 2016, a spus că alegerea Cretei s-a făcut "deoarece se doreşte ca sinodul să aibă loc într-o ţară creştin-ortodoxă. Turcia este acum o ţară eminamente musulmană."
Patriarhul Daniel şi-a exprimat şi speranţa ca în zilele următoare să se finalizeze textele asupra cărora încă nu s-a ajuns la un consens şi se încheie pregătirea care durează de mai bine de 50 de ani.
10 teme pe agenda Sinodului
Reprezentanţii celor 14 Biserici Ortodoxe discută la Centrul Patriarhiei ecumenice din Chambesy - Geneva, regulamentul de desfăşurare a Sinodului şi definitivarea documentelor privitoare la cele 10 teme care vor fi abordate la sinod.
Temele de pe agenda viitorului Sinod paortodox sunt:
1. Statutul canonic al diasporei ortodoxe
2. Autocefalia bisericească şi modul declarării acesteia
3. Autonomia bisericească şi modul acordării acesteia
4. Dipticele, sau ordinea Bisericilor Ortodoxe (ordinea în care sunt pomeniţi la suljbe Întâistătătorii Bisericilor ortodoxe)
5. Calendarul comun
6. Impedimente la căsătorie
7. Rânduieli bisericeşti privind postul creştin.
8. Relaţiile Bisericilor ortodoxe cu restul lumii creştine
9. Ortodoxia şi mişcarea eczumenică
10. Contribuţia Bisericilor Ortodoxe locale la promovarea idealurilor creştine ale păcii, libertăţii, frăţietăţii şi dragostei între popoare.
La Sinaxa de la Geneva, toate cele 14 Biserici Ortodoxe sunt reprezentate de Întâstătătorii lor, cu excepţia Patriarhiei Antiohiei, Bisericii Greciei şi Bisericii Ortodoxe a Poloniei. Cei trei Întâistători lipsesc din motive personale, dar Bisericile lor sunt reprezentate la Sinaxă de alţi ierarhi.
Patriarhii ortodocşi şi reprezentanţii Bisericilor Autocefale au slujit împreună Liturghia, duminică, 24 ianuarie 2016 la Biserica Sfântul Apostol Pavel a Centrului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy.