Cultele din România: Episodul 14 - Biserica Rusă de Rit Vechi
Brăila este centrul mondial al Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 16 Ianuarie 2010, 12:10
Originile Bisericii Ruse de Rit Vechi se găsesc în secolul al XVII-lea. În anul 1652, patriarhul Nikon al Bisericii Ortodoxe Ruse a introdus o reformă în Biserică cu scopul centralizării puterii.
Noile măsuri au adus tulburări mari în rândul poporului. Aşa a luat naştere Biserica Rusă de Rit Vechi, care s-a separat de Biserica Ortodoxă Rusă.
Ţarul Alexei I a sprijinit reforma patriarhului Nikon, iar opozanţii au început să fie persecutaţi. Cei care au scapă cu viaţa s-au refugiat în ţările vecine, printre care şi Moldova.
Primele aşezări ale ruşilor de rit vechi în România sunt în Bucovina. Satul Lipoveni, din judeţul Suceava, se pare că este cea dintâi localitate înfiinţată în România de ruşii de rit vechi, în anul 1724.
Astăzi cele mai multe comunităţi de ruşi lipoveni sunt în judeţele Suceava, Iaşi, Brăila, Constanţa şi Tulcea. Aproximativ 40.000 de credincioşi lipoveni trăiesc astăzi pe teritoriul României.
Biserica Rusă de Rit Vechi are aceeaşi doctrină cu a celorlalte Biserici Ortodoxe. Specific este faptul că respectă calendarul neîndreptat (stilul vechi), iar tipicul slujbelor din mănăstiri este identic cu cel al bisericilor de parohie.
Oraşul Brăila este centrul mondial al ruşilor de rit vechi, aici fiind şi reşedinţa mitropolitul Leontie al Bisericii Ortodoxe Ruse de Rit Vechi.
Ascultă documentarul despre Biserica lipovenilor, difuzat în emisiunea Lumina credinţei, duminică 17 ianuarie 2010, ora 10.05.