Cultele din România: Episodul 12 - Biserica Greco-catolică
Aproximativ 200 000 de români se declară greco catolici
Articol de Remus Rădulescu, 20 Decembrie 2009, 15:05
Biserica Greco-catolică din România este o biserică de tradiţie răsăriteană ortodoxă dar unită cu Biserica Catolică prin recunoaşterea autorităţii papei de la Roma.
Ea s-a născut ca biserică distinctă faţă de Biserica Ortodoxă la sfârşitul secolului al 17-lea, când o parte din ortodocşii din Ardeal au primit unirea cu Roma prin acceptarea a 4 puncte de doctrină: primatul papal, folosirea azimei (pâine nedospită) la Liturghie, credinţa în Purgatoriu (o stare intermediară între Rai şi Iad) şi Filioque (credinţa că Duhul Sfânt purcede şi de la Tatăl şi de la Fiul).
În 1948, Biserica Greco-catolică din România a fost interzisă de Regimul comunist, iar episcopii şi mulţi preoţi care nu au vrut să treacă la Biserica Ortodoxă Română au fost închişi. O ierarhie a continuat să existe în clandestinitate.
Biserica Română Unită cu Roma a fost reînfiinţată în 1990.
Astăzi aproximativ 200 000 de români se declară greco catolici, conform Recensământului din 2002. Cei mai mulţi trăiesc în Ardeal, acolo unde este şi centrul Bisericii Române Unite cu Roma – la Blaj, în judeţul Alba.
Ascultă documentarul despre Biserica Română Unită cu Roma Greco-catolică, realizat de Mădălin Iacob şi difuzat în emisiunea Lumina credinţei din 20 decembrie 2009: