Cultele din România: Episodul 10 - Biserica Reformată Calvină
În România trăiesc aproximativ 800 000 de credincioşi calvini, în majoritate de etnie maghiară
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 27 Noiembrie 2009, 11:42
Ideile Reformei au pătruns în Transilvania la puţin timp de la momentul în care Martin Luther îşi expunea cele 95 de teze la Wittenberg, în Germania, în 31 octombrie 1517.
Ele se născuseră ca un răspuns la anumite exagerări la care ajunsese Biserica Catolică ( ex: modul în care se cumpărau indulgeţele - iertarea păcatelor contra unei sume de bani).
Tezele lui Luther au fost preluate şi dezvoltate apoi, la Geneva, de reformatorul Jean Calvin (1509-1564). Studenţii saşi şi maghiari, originari din Transilvania, care studiau în Elveţia şi Germania, întorşi acasă, au făcut cunoscute, încă din secolul al XVI-lea, noile idei reformatoare.
Dacă ideile lui Luther au făst îmbrăţişate în special de saşii ardeleni, cele ale lui Calvin au fost primite de cei maghiari.
Aşa se face că astăzi Biserica Reformată Calvină din România este alcătuită numai din etnici maghiari. Numărul acestora este de aproximativ 800.000 de credincioşi, marea majoritate trăind în Transilvania.
Ascultă documentarul despre Biserica Reformată Calvină din România, în cadrul emisiunii "Lumina credinţei", din 29 noiembrie 2009, ora 10.05.