Ctitoriile sacre brâncoveneşti 2 - Mănăstirea Surpatele
Emisiunea Lumina credinţei vă prezintă în fiecare duminică din luna august ctitoriile sacre brâncoveneşti, semne ale credinţei si dragostei pentru frumos ale domnitorului martir.
Articol de Remus Rădulescu, 12 August 2014, 11:07
Spre Mănăstirea Surpatele, drumul urcă printre casele satului cu un nume ciudat: Surupatele. Aveam să aflu sus la mănăstire că este un regionalism oltenesc ce indică instabilitatea solului care adesea se surpă, surupă, cum spun oamenii din aceste părţi.
Aflată în hotarul comunei Frânceşti din judeţul Vâlcea, Mănăstirea Surpatele este o ctitorie brâncovenească, mai precis a doamnei Maria Brâncoveanu.
Astăzi, 20 de călugăriţe se străduiesc să împlinească dorinţa Mariei Brâncoveanu scrisă în pisania Bisericii şi anume să fie un loc în care neamul ei să fie pomenit în rugăciune.
Ascultă reportajul despre Mănăstirea Surpatele:
Mănăstirea a fost construită între anii 1703-1706 cu meşteri care au lucrat şi la Hurezi.
Stilul brâncovenesc se recunoaşte şi aici, numai că dimensiunile sunt mai mici decât la Hurezi. Biserica are o singură turlă şi este închinată Sfintei Treimi.
Mănăstirea a fost ridicată pe locul unui aşezământ mai vechi, ctitorit de boierii Buzeşti în timpul lui Neagoe Basarab (1512-1521).
Doamna Maria Brâncoveanu obişnuia să vină la Surpatele şi să stea mai multe zile în perioada văduviei sale (după 1714).
Mărturie a şederii sale la Surpatele este denumirea unui drum scurtătură până la Mănăstirea Dintr-un lemn, situată la 3 km mai jos. Drumul care străbate proprietăţile sătenilor se numeşte şi astăzi "Drumul Doamnei".
Din ctitoria Mariei Brâncoveanu se păstrează până astăzi doar biserica cu pictura şi podoabele originale.
În 1872, după secularizarea averilor mănăstireşti, Surpatele a fost transformată în biserică de parohie şi chiliile dărâmate.
Mănăstirea a fost reactivată în 1927 prin strădania unui grup de maici de la Dintr-un lemn.
Artă brâncovenească la Surpatele
Biserica este construită în stil brâncovenesc cu pridvor sprijinit pe coloane de piatră unit de arce în acoladă. Fatada este înfăşurată în trei brâie, iar uşile şi ferestrele au ancadramente de piatră sculptată.
Pictura a fost realizată în frescă de trei zugravi de la Hurezi: ieromonahul Andrei Iosif, Hranite şi Ştefan. Unic este registrul pictural din naos care înfăţişează scene ale prezenţei şi manifestării Sfintei Treimi în Vechiul şi Noul Testament.
Catapeteasma este sculptată în lemn de tei şi aurită. Este de o frumuseţe rară şi conţine icoane de o mare valoare artistică.
La Mănăstirea Surpatele se află şi o icoană a Maicii Domnului care are renumele că este făcătoare de minuni. Este aşezată în partea stângă în faţa altarului, este de origine rusească şi poartă numele de "Maica Domnului Smolenskaia".
Icoana este datată în secolul al XVII-lea şi a fost adusă la Surpatele de la Mănăstirea Brâncoveni după reactivarea manastirii din 1927.
În anul 1973, icoana Maicii Domnului a lăcrimat cu lacrimi neobişnuite, dulci. Acesta a fost semnul că această icoană este făcătoare de minuni mi-a spus maica ghid de la Surpatele Magdalena Mandea.
La Surpatele se află în prezent în construcţie un corp nou de chilii. Când va fi gata, chiliile actuale ale maicilor vor deveni spaţii de cazare pentru pelerini, am aflat de la maica stareţă Eftimia Constantin.
Dacă vreţi să ajungeţi la mănăstirea vâlceană, ctitorie brâncovenească reţineţi câteva coordonate: Comuna Frânceşti, satul Surupatele, la 35 de Km de Râmnicu Vâcea.
De la mai cunoscuta mănăstire Dintr-un lemn, merită parcuşi trei Km până la Surpatele. Vă veţi umple de linişte şi frumos.