Credinţa şi filmul
Un regizor şi un preot au discutat la Actualitatea credinţei despre cum poate influenţa un film religios credinţa spectatorului.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 09 Noiembrie 2010, 18:27
Filmul este o prezenţă constantă în viaţa omului contemporan. Considerat în special un mijloc de divertisment, filmul are şi puternice valenţe culturale şi spirituale.
"Iisus din Nazaret" al lui Franco Zeffirelli şi "Patimile lui Hristos" al lui Mel Gibson sunt cele mai cunoscute producţii de film cu tematică religiosă. Controversele stârnite de ele chiar şi în rândul creştinilor practicanţi arată că încă nu există un răspuns în ceea ce priveşte modul în care ele sunt receptate.
De exemplu, e notoriu faptul că Vaticanul nu a inclus filmul lui Zeffirelli în cele mai bune 100 de filme cu tematică religioasă care au fost făcute.
În emisiune "Actualitatea credinţei" regizoarea Ana Boariu şi preotul profesor Vasile Răducă au discutat despre cât de mult foloseşte un film religios vieţii spirituale a omului.
Ascultă emisiunea Actualitatea credinţei din 3 noiembrie 2010:
Ana Boariu, de la asociaţia SIGNIS, asociaţia catolică mondială pentru comunicare, crede că "filmul are avantajul de a provoca o experienţă emoţională foarte puternică. Prezenţa unei dimensiuni religioase, a experienţei religioase poate să fie făcută explicit, în filme cu tematică religioasă sau poate să fie implicit, în filme despre povestea şi experienţa unui om contemporan."
Părintele Vasile Răducă, profesorla Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, consideră că în societatea modernă filmul, ca orice alt mijloc de comunicare, poate fi şi un mod de a-l propovădui pe Iisus Hristos sau de a transmite mesaje creştine.
"Marea problemă este în ce măsură filmele, de exemplu cele despre Iisus Hristos, urmează adevărul Evangheliei şi nu o denaturează şi faptul că un film niciodată nu va putea cuprinde întreaga personalitate divino - umană a lui Hristos." Părintele Răducă spune că atunci când adevărul biblic este denaturat există riscul de a-l duce în eroare pe privitor.
Regizoarea Ana Boariu face şi două recomandări de filme cu tematică explicit şi implicit religiosă, filme care s-au aflat în competiţie pentru un premiu la Festivalul de film de la Hong Kong de anul acesta, festival unde Ana Boariu a făcut parte din juriu: "Scrisori pentru părintele Iacob" al regizorului finlandez Klaus Härö şi "O viaţă nouă" al regizoarei franco-coreene Ounie Lecomte.
Secveţe din filmul "Patimile lui Hristos" de Mel Gibson: