Conflictele religioase - în creştere în lume
Ostilităţile motivate religios au crescut în ultimii 7 ani la nivel global, arată un studiu american. România este printre ţările în care violenţele religioase sunt în scădere.
Articol de Remus Rădulescu, 16 Ianuarie 2014, 11:09
O treime din ţările lumii (33%) s-au confruntat cu un grad ridicat de ostilităţi religioase în 2012, în creştere faţă de ultimii ani: 2011 (29%) şi 2007 (20%).
Situaţia este în creştere în toate regiunile lumii cu excepţia Americilor. Cea mai mare creştere este prezentă în orientul Mijlociu şi nordul Africii, unde se resimt încă efectele schimbărilor politice din 2010-2011, cunoscute sub numele "Primăvara arabă".
Institutul american de cercetări Pew Research Center a studiat evoluţia conflictelor religioase în 198 de ţări între anii 2007 şi 2012 luând în considerare două aspecte: ostilităţile sociale cu privire la religie (conflicte armate sau terorism, violenţe sectare, hărţuială pentru purtarea unor haine sau altor simboluri religioase) şi restricţiile guvernamentale cu privire la religie (măsuri de interzicere a anumitor confesiuni,a convertirilor, tratament preferenţial pentru anumite grupuri religioase).
Dacă în ceea ce priveşte măsurile guvernamentale, situaţia este în stagnare, ostilităţile sociale cu motivaţie religioasă au crescut din 2007 pînă în 2012. Între cele 25 de ţări cele mai populate din lume, Egipt, Indonezia, Rusia, Pakistan şi Birmania s-au confruntat cu cele mai multe conflicte religioase.
România este inclusă de studiul american între ţările care au înregistrat o scăderea a violenţelor religioase, alături de Coasta de Fildeş, Serbia, Etiopia şi Cipru.
Cele 198 de ţări luate în considerare de studiul Pew Research Center reprezintă 99,5% din populaţia lumii. Studiul nu cuprinde, însă, şi Coreea de Nord, al cărei guvern este "cel mai restrictiv din lume în ceea ce priveşte religia", subliniază Centru de cercetări Pew în raportul său publicat la 14 ianuarie 2014.
Studiul nu acoperă şi anul 2013, când violenţele îndreptate împotriva creştinilor au crescut în mod îngrijorător. O asociaţie creştină americană, Open Doors, a întocmit un raport din care reiese că numărul creştinilor ucişi în 2013 (2123 de cazuri), s-a dublat faţă de 2012 (1201 crime), iar în Siria s-au înregistrat mai multe cazuri decât totalul mondial din 2012.
Conform studiului Open Doors, care se bazează doar pe cazurile relatate de presă, cele mai periculoase ţări pentru creştini sunt Coreea de Nord, Somalia, Siria, Irak şi Afganistan.