Cine va fi succesorul lui Bartolomeu Anania?
Noul Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va fi ales la 18 martie 2011 şi instalat de Buna Vestire.
Articol de Remus Rădulescu, 09 Martie 2011, 17:45
Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va avea peste două săptămâni un nou mitropolit. Scaunul a rămas vacant după moartea Mitropolitului Bartolomeu Anania întâmplată la 31 ianuarie anul acesta.
Cine-i va urma? Va decide Sinodul Bisericii Ortodoxe Române care va avea de ales dintre cel mult 4 candidaţi.
Statutul BOR prevede că un mitropolit poate fi ales dintre toţi episcopii şi Arhiepiscopii ortdocşi români care au o vechime de 7 ani într-o eparhie.
Pe lângă acest criteriu, Sinodul va mai introduce în statut încă unul care priveşte limita de vârsta pentru eligibili, care ar putea fi de 70 sau 75 de ani. Adică, cine a depăşit această vârstă să nu mai poată candida pentru o altă eparhie.
Conform acestor criterii, lista eligibililor pentru Mitropolia Clujului conţine 20 de nume.
Ascultă emisiunea Actualitatea credinţei din 8 martie 2011 în care teologul Radu Preda comentează cine ar putea să-i succeadă Mitropolitului Bartolomeu Anania
Un prim portret al succesorului a fost schiţat de însuşi Mitopolitul Bartolomeu în testamentul său. El scria că şi-ar dori "un urmaş vrednic şi demn, credincios Bisericii Ortodoxe, responsabil, integru, adversar al corupţiei de orice fel şi sub orice formă".
Radu Preda directorul Institutului INTER din Cluj Napoca crede că, dat fiind specificul bisericesc şi cultural al zonei, cine va veni mitropolit la Cluj va trebui să fie o personalitatea puternică.
"Noul mitropolit ar trebui să fie capabil să întreţină un dialog instituţional şi valoric cu o comunitate şi o structură civilă la Cluj complexă care nu poate fi gestionată doar prin argumente de autoritate", spune Radu Preda.
Doi favoriţi locali
Procedura alegerii prevede că Sinodul Mitropolitan local poate desemna doi candidaţi la care, după consultări cu Adunarea eparhială, se mai poate adăuga încă unul.
Cei doi favoriţi de care vorbesc clujenii sunt episcopul Irineu Bistriţeanul, Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ de Alba Iulia.
"Handicapul esenţial al episcopului Irineu este că n-a condus niciodată o eparhie", este de părere Radu Preda. El consideră că toate atuurile pentru a ocupa scaunul de la Cluj le are Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ, care s-a remarcat printr-un dinamism deosebit mai ales în domeniul activităţii sociale a Bisericii.
Prezent la Cluj Napoca, la parastasul de 40 de zile al Mitropolitului Bartolomeu, Patriarhul Daniel al BOR a precizat că practica bisericească de până acum a confirmat că în cele mai multe cazuri când a fost vorba de alegerea unui ierarh s-a respectat opţiunea locală.
Cu toate acestea, se discută şi de un al treilea candidat, care ar putea fi propus de Sfântul Sinod pe lângă cei doi desemnaţi de sinodul de la Cluj. Este vorba de Arhiepiscopul Ioan selejan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, care s-a remarcat printr-o activitate intensă într-o zonă în care românii ortodocşi sunt minoritari.
Dacă ar fi desemnat de Sinod, ar fi pentru a treia oară în ultimii patru ani când Arhiepiscopul Ioan Selejan ar candida pentru un scaun de înalt ierarh. În 2007 a candidat pentru demnitatea de Patriarh al BOR, iar în 2008 pentru scaunulde Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
O Mitropolie care a împărţit Ardealul în două?
Mitropolia Clujului Albei Crişanei şi Maramureşului a fost înfiinţată în noiembrie 2005, la numai o zi după ce pe scaunul de Mitropolit al Ardealului cu sediul la Sibiu a fost ales IPS Laurentiu Streza, care l-a devansat pe contracandidatul său Andrei Andreicuţ de Alba iulia susţinut de mitropolitul Bartolomeu.
S-a vorbit atunci de o împărţire bisericească a Ardealului. Discuţia s-a redeschis acum după moartea Mitropolitului Bartolomeu, ajungându-se până la presupunerea desfiinţării Mitropoliei de la Cluj şi revenirea la organizarea bisericească a Ardealului de dinainte de 2005.
Prezent la Cluj Napoca la parastasul de 40 de zile al lui Bartolomeu Anania, Mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza a declarat că nu se pune problema desfiinţării Mitropoliei Clujului dar a lăsat să se înţeleagă că în viitor s-ar putea discuta împărţirea eparhiilor între cele două Mitropolii din Ardeal.
"În Sinod se va discuta la vreme potrivită care este cea mai bună împărţire din punct de vedere pastoral... După alegerea Mitropolitului de Cluj, împreună cu arhiepiscopii şi episcopii din Ardeal vom vedea ce facem", a declarat la Cluj Napoca IPS Laurenţiu Streza.
El crede că s-ar asigura unitatea bisericească a Ardealului, chiar dacă există două Mitropolii, în cazul în care "cel puţin două şedinţe sinodale pe an ar fi ţinute împreună de celor două Mitropolii."
Conform calendarului stabilit de Patriarhia Română, numele noului Mitropolit de Cluj va fi cunoscut la 18 martie când va fi ales de Sfântul Sinod, după ce în 14 şi 15 martie, Sinodul Mitropoliei Clujului va desemna candidaţii locali.
Instalarea noului Mitropolit va avea loc de sărbătoarea Bunei vestiri - 25 martie.
Posiblii candidaţi la Mitropolia Clujului
IPS Andrei Andreicuţ IPS Ioan Selejan PS Irineu Bistriţeanul